fbpx

Najčešće greške prilikom održavanja oralne higijene

oralna higijena,pranje zuba,održavanje zuba,sarajevo stomatolog,nova dental clinic,zubni konac

Oralna higijena dio je svakodnevne rutine. Statistike pokazuju da prosječna osoba, koja svaki dan četka zube dvije minute ujutro i navečer, tokom života provede ukupno 82 dana obavljajući ovu aktivnost.

Ipak, mi kao stomatolozi, često uviđamo propuste koje naši pacijenti prave tokom brige za oralno zdravlje. Ukoliko ste i vi među onima koji čine sljedeće greške, dopustite da vas upoznamo s pravilnim metodama i tehnikama održavanja oralne higijene.

Zube četkate snažnim vodoravnim pokretima?


Česta pojava na koju nailazimo prilikom prvog pregleda pacijenta jesu posljedice agresivnog horizontalnog četkanja zuba. Pacijenti često imaju utisak da će trljanje zuba jakim pritiskom u horizontalnom pravcu imati bolji učinak na zubne naslage, međutim, ovo vjerovanje je pogrešno. Ovaj način četkanja, osim što ne uklanja adekvatno naslage, može dovesti i do povreda desni i uništavanja cakline.

Tehnika pranja zuba koju preporučujemo uključuje držanje četkice pod uglom od otprilike 45 stepeni u odnosu na krunicu. Jedna polovina četkice treba se nalaziti na desnima, a druga na zubnoj kruni. Laganim, kružnim pokretima postići ćete uklanjanje naslaga na spoju između desni i zuba i spriječiti nastanak zubnog kvara ili upale desni. Također, brzo pranje zuba neće omogućiti adekvatno uklanjanje zubnih naslaga, pa preporučujemo da ono traje dvije minute.

Važno je napomenuti i da četkicu za zube treba promijeniti svaka tri mjeseca, a poželjno je i s vremena na vrijeme promijeniti pastu, kako bi se omogućilo blagotvorno djelovanje različitih sastojaka.

oralna higijena,pranje zuba,održavanje zuba,sarajevo stomatolog,nova dental clinic,zubni konac

Ispirate usta vodom nakon pranja  zuba?

Paste za zube najčešće sadrže fluor, mineral koji je važan za prevenciju zubnog kvara. Fluor zaustavlja djelovanje bakterija na zubnu caklinu, te se ugrađuje u njene pore kako bi je ojačao. Većina pacijenata nakon četkanja ispire usta vodom, međutim, to može umanjiti pozitivni učinak fluora na zube. Zato pastu nemojte ispirati, već je samo ispljunite!

Zube perete neposredno nakon obroka?

Visoka koncentracija kiselina u usnoj šupljini dovodi do oštećenja cakline i potencijalnog stvaranja kvarova. Do ovakve pojave u ustima dolazi neposredno nakon konzumiranja hrane, te zaslađenih i gaziranih napitaka. Stoga nije preporučljivo četkati zube neposredno nakon jela, jer zbog utjecaja kiselina i mehaničkog djelovanja četkice za zube, može doći do oštećenja zubnih struktura. Naš savjet je da s pranjem zuba pričekate tridesetak minuta nakon obroka.

Ne koristite zubni konac, interdentalne četkice i oralni tuš?

Najvažniji aspekt održavanja oralne higijene je čišćenje prostora između zuba, jer oni zbog zadržavanja hrane predstavljaju pogodno mjesto za nastanak kvara zuba. S obzirom na to da su ova mjesta teško pristupačna, za njihovo čišćenje ne možemo se osloniti samo na korištenje četkice. U slučaju zbijenosti zuba, pacijentima preporučujemo da u svoju rutinu obavezno uvedu korištenje zubnog konca. Kod zuba koji nisu iznimno zbijeni, prednost dajemo korištenju interdentalnih četkica, koje možete naći u različitim promjerima.

Veoma korisno pomoćno sredstvo pri održavanju oralne higijene je oralni tuš. U odnosu na druga, već dugo poznata sredstva, ovaj električni aparat relativna je novost u održavanju higijene. Prednost mu je što, izbacivanjem vode pod pritiskom, temeljito čisti sva teško dostupna mjesta i može u potpunosti zamijeniti zubni konac i interdentalne četkice.

oralna higijena,pranje zuba,održavanje zuba,sarajevo stomatolog,nova dental clinic,zubni konac

A jezik?

Naslage koje se zadržavaju na površini jezika glavni su uzrok lošeg zadaha. Ovaj problem može pogotovo biti izražen kod osoba koje imaju vrlo izbrazdan jezik, dišu na usta ili prekomjerno konzumiraju cigarete, alkohol i hranu bogatu ugljenim hidratima. Za upotpunjavanje oralne higijene i svježiji dah, preporučava se upotreba čistača jezika, koji je obično dostupan u drogerijama i apotekama, ili četkanje jezika četkicom za zube.

oralna higijena,pranje zuba,održavanje zuba,sarajevo stomatolog,nova dental clinic,zubni konac

Prekomjerno koristite vodice za ispiranje usta?

Korištenje vodica za usta može biti koristan dodatak oralnoj higijeni. Ipak, s obzirom na to da većina vodica za ispiranje u svom sastavu ima alkohol koji može imati efekat isušivanja na oralne sluznice, preporučljivo je ograničiti njihovu upotrebu ili ih razblažiti s običnom vodom. Također, vodice s hlorheksidinom u sastavu, koje se koriste za tretiranje bolesti desni, mogu izazvati osjećaj žarenja i pečenja u ustima, kao i obojenje zuba, te je njihovu upotrebu potrebno ograničiti na desetak dana.

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.

Sindrom dječije flašice

Sindrom dječije flašice

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica!

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Riječ „stres“ postala je dio naše svakodnevnice, kao često spominjani uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Iako ga najčešće povezujemo s lošim raspoloženjem, nesanicom i napetosti, stres može utjecati čak i na naš osmijeh! Stiskanje ili škripanje zubima često se javlja...