fbpx

Nova Dental Kids

Nova Kids

PRVA POSJETA DJETETA STOMATOLOGU ?

Što ranije svoje dijete upoznate sa stomatologom, to će posjete stomatološkoj ordinaciji biti ugodnije. Često je prva posjeta djeteta stomatologu najvažniji korak ka tome da se stomatološka ordinacija uspostavi kao sigurno i prijateljsko okruženje. Odvojiti vrijeme kako biste odveli dijete na pregled u ranoj dobi, važno je jer će sljedeće posjete biti sve manje stresne. Naše osoblje zna koliko prva posjeta stomatologu može biti uzbudljiva, te je zato tu da Vas provede kroz svaki korak.

Prvu posjetu započnite uz sljedeće savjete, kako biste pomogli da ona protekne što lakše:

  • Prvu posjetu stomatologu tretirajte kao neobavezan pregled, a ne kao ozbiljan događaj.
    Najvažniji dio ovog putovanja je osigurati da je Vašem djetetu ugodno i da razumije sve što se dešava.
  • Stomatologa možete predstaviti I tako što ćete dijete povesti na vlastiti pregled. Ako vide roditelja kako se mirno ponaša u stomatološkoj stolici, naučit će da se nema čega bojati.
  • Osoblje može povesti vaše dijete u obilazak ordinacije kako bi se ono uvjerilo da je u pitanju prijateljsko okruženje u kojem će mu biti ugodno.
  • Obavezno planirajte početne “pregledne posjete” u mirno doba dana – na taj način se vaše dijete neće osjećati požureno ili opterećeno. Preporučeno vrijeme posjete za manju djecu uvijek je ujutro, kada su oni odmorni i siti.

PREVENTIVNA NJEGA DJECE

Najveću pažnju poklanjamo pažnju prevenciji!

Dobro oralno zdravlje važno je za cjelokupno zdravlje i sreću djeteta. Zato činimo sve što je u našoj moći da osmijesi naše djece budu zdravi kako danas, tako i vremenom, kako budu rasli.

Naš plan prevencije uključuje:

  • Redovno čišćenje i preglede
  • Fluorizaciju
  • Rano otkrivanje i saniranje karijesa
  • Uočavanje drugih nepravilnosti u usnoj šupljini i uputu odgovarajućem specijalisti

TRENIRAMO ŠAMPIONE U ČETKANJU!

Održavanje zdravih usta zahtijeva redovnu higijenu. Fokusiramo se na podučavanje naše djece zdravim navikama

Bolje navike.

Detaljniji pregledi.

Manje karijesa.

Šta je redovna posjeta stomatologu?

Redovna posjeta stomatologu uključuje kontrolni pregled svakih šest mjeseci kako bi se osiguralo zdravlje desni i zubi. Tokom pregleda, pažnju obraćamo na kompletno zdravlje usne šupljine – zube, desni, oralne sluznice i jezik. Ukoliko u usnoj šupljini djeteta nastanu bilo kakve promjene koje je potrebno tretirati, preporuke i smjernice za njihovo liječenje dobit ćete tokom ove posjete.

Zašto su redovne posjete stomatologu važne?

Redovne posjete stomatologu neophodne su za održavanje zdravih zuba i desni kod djece.

Tokom pregleda možemo uočiti: nakupljanje plaka kao posljedicu loše higijene, stvaranje karijesa, upalu desni, te vas savjetujemo o promjeni ishrane i loših životnih navika vašeg djeteta, ukoliko takve postoje.

Zašto je zalijevanje fisura važno kod djece?

Zalijevanje fisura preventivni je postupak koji vršimo kod djece kako bismo zaštitili njihove zube od kvarenja. Morfologija bočnih zuba takva je da su fisure na njihovoj žvačnoj plohi podložne zadržavanju naslaga i razvoju karijesa. Ovi zubi su vrlo važni jer, naprimjer, prve stalne kutnjake dijete dobiva sa šest godina, a potrebni su mu čitavog života!

Zato zalijevanje, odnosno “pečaćenje” fisura štiti dječije zube od karijesa i omogućava im da nesmetano obavljaju svoju funkciju u ustima dugi niz godina.

Šta znači topikalna fluorizacija?

Topikalna fluorizacija postupak je kojim se dječiji zubi premazuju preparatima na bazi fluorida. Ova metoda prevencije u dječijoj stomatologiji daje odlične rezultate u spriječavanju karijesa. Fluoridi su minerali koji jačaju zubnu caklinu i štite je od procesa demineralizacije – razaranja površinskog sloja zuba kao prve faze u nastanku karijesa.

Topikalnu fluorizaciju vršimo u ordinaciji uz pomoć gelova i lakova s vrlo visokom koncentracijom fluorida.

Uklanjanje mekih naslaga kod djece?

Meke naslage na zubima posljedica su loše higijene i ishrane bogate šećerima. Ukoliko uočimo meke naslage na zubima vašeg djeteta, pristupit ćemo uklanjanju istih uz pomoć airflow tretmana, tzv. “pjeskarenja” ili poliranja zuba specijaliziranim četkicama i pastama koje su prilagođene dječijoj dobi.

HITNE INTERVENCIJE

Hitni slučajevi kod djece često zahtijevaju posebnu pažnju iskusnog stomatologa. Stomatolozi s iskustvom i strpljenjem znaju kako se nositi s onim što često može biti stresna i teška hitna situacija s vašim djetetom.

Za sva hitna stanja, koja uključuju bol, otok ili traume poput padova, udaraca u lice i izbijanja zubića, uvijek možete kontaktirati naše osoblje kako bi vašem djetetu što prije bila pružena pomoć.

PRVI POSJET

Kada trebam dovesti svoje dijete u prvi posjet?

Doktrina pedijatrijske stomatologije uključuje posjet stomatologu oko prve godine djetetovog života. Rana prva posjeta vrlo je važna. Pregledamo usta i zube kako bismo se uvjerili da se sve normalno razvija, roditelje podučavamo kako njegovati zube svoje bebe, demonstriramo tehniku pranja zubića i odgovaramo na sva pitanja o oralnoj higijeni, pravilnoj ishrani i dinamici posjeta stomatologu.

Moje dijete se plaši zubara i odbija sarađivati tokom stomatološkog tretmana. Kako možete pomoći?

Roditelji se često brinu da dijete neće sarađivati tokom posjeta. Loše rano iskustvo kod stomatologa može dovesti do razvoja dječijeg dentalnog straha i anksioznosti. Neophodno je razumjeti da je svako dijete jedinstveno i zato je naš cilj je pružiti što pozitivnije stomatološko iskustvo na individualnom nivou. Nastojimo njegovati zdrav odnos s djecom, pun povjerenja, kako bismo ih mogli voditi kroz njihovo djetinjstvo u adolescenciju i odraslu dob s pozitivnim stavom prema stomatologu i održavanju oralnog zdravlja.

Kako mogu pripremiti svoje dijete za prvi posjet stomatologu?

Možete pripremiti svoje dijete tako što ćete mu objasniti da će njegov posjet započeti upoznavanjem ordinacije. Naše osoblje rado će “provozati” vaše dijete na našim superudobnim stomatološkim stolicama, pokazati mu “čarobnu fontanu” iz koje se voda sama sipa u čašu i “usisivač” koji kupi pljuvačku iz usta, te ga upoznati s instrumentima koje koristimo, kako bismo pridobili djetetovo povjerenje. Naši stomatolozi, koji su naviknuti na rad sa djecom, provjerit će da li u njihovim ustima ima “baja” koje stvaraju pokvarene zubiće, ispričati im sve o važnosti četkanja zubića i rado im dati diplomu za hrabrost!

Mogu li ostati sa svojim djetetom tijekom dogovorenog termina?

Svakako, prisustvo roditelja sastavni je dio naših termina s djecom. Kod manje djece, pregled prakticiramo u krilu roditelja, a, kada ih dovoljno opustimo, roditelji prelaze na stolicu pokraj djeteta u ordinaciji ili u našoj čekaonici. Važno je podsticati djetetovu samostalnost u ordinaciji, jer na taj način kod djeteta gradimo povjerenje i u njegovim očima predstavljamo stomatološki tim kao osobe s kojima je provođenje vremena sigurno.

PREVENCIJA

Koliko često trebam prati zube svog djeteta?

Zube treba prati najmanje dva puta dnevno. Poslije doručka i prije spavanja idealno je vrijeme za četkanje. Trebali biste pomagati svom djetetu s četkanjem sve dok ono ne počne jesti vilicom i nožem ili do dobi u kojoj smatramo završenim razvoj fine motorike (oko desete godine života). Također, i kod djece preporučujemo upotrebu konca, kako bi se adekvatno očistili prostori između zubića.

Trebam li koristiti pastu za zube?

Pasta za zube treba biti sastavni dio oralne higijene vašeg djeteta. Mi uvijek preporučujemo paste s fluoridima, ali je potrebno da one budu prilagođene uzrastu djeteta! Također, kod djece do tri godine preporučujemo da količina paste za zube bude veličine zrna riže, a kod starije djece veličine zrna graška.

Koliko često trebam voditi svoje dijete stomatologu?

Kontrola svakih 6 mjeseci, koja uključuje pregled i čišćenje, ono je što savjetujemo. Ako su djeca pod velikim rizikom od karijesa ili su sklona brzom nakupljanju plaka i zubnog kamenca, možemo preporučiti češće posjete.

Zašto mliječne zube treba plombirati?

Česta zabluda je da mliječni zubi nisu važni jer će ih zamijeniti stalni. Naprotiv, oni imaju vrlo važnu ulogu u dječijem psihosocijalnom rastu i razvoju. Pomažu pri žvakanju, govoru i jelu, te stvaranju zdrave slike o izgledu djeteta. Razvojem karijesa na mliječnim zubima koji se ne tretira na vrijeme, dijete može biti izloženo bolu, infekciji, oteklini i gubitku zuba. Ako se mliječni zubi prerano izgube, to može izazvati zbijenost stalnih zuba i nepravilnosti u razvoju vilica i zato je važno da ih zadržimo u vilici sve dok ne dođe vrijeme za njihovu smjenu.

FOTO GALERIJE

Nova,kids,nova dental clinic,djeci,djeca,sa osmijehom,stomatolog,sarajevo,djeciji stomatolog,dječiji stomatolog,Prvi posjet,karijes,prevencija,hitne,intervencije
Nova,kids,nova dental clinic,djeci,djeca,sa osmijehom,stomatolog,sarajevo,djeciji stomatolog,dječiji stomatolog,Prvi posjet,karijes,prevencija,hitne,intervencije
Nova,kids,nova dental clinic,djeci,djeca,sa osmijehom,stomatolog,sarajevo,djeciji stomatolog,dječiji stomatolog,Prvi posjet,karijes,prevencija,hitne,intervencije
Nova,kids,nova dental clinic,djeci,djeca,sa osmijehom,stomatolog,sarajevo,djeciji stomatolog,dječiji stomatolog,Prvi posjet,karijes,prevencija,hitne,intervencije
Nova,kids,nova dental clinic,djeci,djeca,sa osmijehom,stomatolog,sarajevo,djeciji stomatolog,dječiji stomatolog,Prvi posjet,karijes,prevencija,hitne,intervencije
Nova,kids,nova dental clinic,djeci,djeca,sa osmijehom,stomatolog,sarajevo,djeciji stomatolog,dječiji stomatolog,Prvi posjet,karijes,prevencija,hitne,intervencije
image00016

LOKACIJA

Gdje se nalazi NOVA DENTAL CLINIC ?

Nova Dental Clinic se nalazi na adresi Bulevar Meše Selimovića 81a , preko puta Olimpijskog bazena.

Gdje parkirati?

Možete parkirati na javnom i besplatnom parkingu iza Olimpijskog bazena, a ispred Istiklal džamije.

Koje je radno vrijeme?

Radno vrijeme Nova Dental Clinic je:

Ponedjeljak 12:00 – 20:00 h
Utorak, srijeda, četvrtak 10:00 – 18:00 h
Petak 08:00 – 16:00 h.

Zakažite termin


Vaši podaci