fbpx

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

prvi posjet stomatologu,dijete,strah od stomatologa,gdje odvesti dijete na prvi pregled,kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu,pravo vrijeme

Svima je već poznato da su djeca, ili kako ih mi zovemo – naši Nova Dental Kids, omiljeni pacijenti u Nova Dental Clinic.

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Od presudne važnosti u oblikovanju dječijih stavova prema stomatologu je svakako prva posjeta, a roditelji nas često pitaju – kada je pravo vrijeme da dijete dovedu prvi put na pregled? Zato u današnjem blogu pročitajte sve o prvoj posjeti stomatologu i njenoj ulozi u održavanju oralnog zdravlja tokom ostatka života.

Kad je pravo vrijeme za prvi posjet?

Dječija stomatologija nalaže da je pravo vrijeme za prvi posjet već oko prve godine djetetovog života. Stomatolog će tada „zaviriti“ u oralnu šupljinu djeteta, provjeriti da li su prvi zubići zdravi i niču li ispravnim redoslijedom, te uputiti roditelja u sve ono što mu je činiti kako bi njegovo dijete imalo zdrave zube i bezbolan proces rasta i razvoja usne šupljine.

Zašto je prva posjeta stomatologu važna?

Oko 17% ljudi pati od dentalnog straha i anksioznosti.

Razvoj ove fobije povezuje se s lošim stomatološkim iskustvom u djetinjstvu, a najčešće je uzrok traumatična prva posjeta. Velika greška je prvi put odvesti dijete stomatologu tek kada ga nešto zaboli, što roditelji opravdaju razlozima poput „to su samo mliječni zubi“ ili „svakako će ispasti.“

Prvi susret sa stomatološkom ordinacijom pod bolom i otokom, kod djeteta razvija osjećaj da će svaka posjeta stomatologu biti takva, a sjećanja na traumatični prvi posjet naše pacijente često prate i u odrasloj dobi. Rana prva posjeta ima višestruku korist: najprije nam omogućava da uočimo bilo kakve promjene koje treba tretirati dok su još u početnom stadiju, a zatim nam olakšava da spriječimo da razvoj bilo kakvih ozbiljnih simptoma. U takvim okolnostima, dijete i samo uviđa da nema potrebe za strahom od stomatološkog tretmana.

Koje su prednosti koje nam donosi rana prva posjeta i daljnji redovni dolasci stomatologu?

Kako mi to stalno naglašavamo, prevencija je pola zdravlja. Tokom ranog prvog posjeta mogu biti uočeni mnogi propusti koje treba ispraviti  kako biste spriječili razvoj oralnih oboljenja kod svog djeteta. Bilo da je riječ o uočavanju posljedica neadekvatne oralne higijene, prepoznavanju konzumacije hrane koja pospješuje razvoj naslaga i karijesa, te loših navika poput sisanja prsta, korištenja „dude-varalice“ i disanja na usta, stomatolog će vam odmah ukazati koji dio dječije svakodnevnice je potrebno promijeniti.

Savjetovanje i upute u oralnu higijenu, demonstriranje tehnike četkanja roditeljima i djetetu, edukacija o ishrani i svemu onome što treba izbjegavati kako bi se održalo zdravlje zubića, bit će od nemjerljive koristi za oralno zdravlje vašeg djeteta.

S druge strane, sticanje navike dolazaka na šestomjesečne kontrole od najranije dobi, poštedjet će vas neugodnosti koje dolaze s oralnim oboljenjima poput zubnih naslaga, karijesa, lošeg zadaha i slično, a bit će korisne i za vaš džep i uštediti vam novac koji iziskuje sanacija zapuštene usne šupljine.

Kako pripremiti dijete za prvu posjetu?

Saradnja roditelja kada je u pitanju razvoj dječijeg stava prema stomatologu, od ogromne je važnosti. Ukoliko roditelj predstavi djetetu prvu posjetu stomatologu kao nešto potpuno prirodno i preventivno, bez stvaranja osjećaja da je riječ o nečemu oko čega se treba uzbuđivati, dijete će zasigurno prilikom dolaska biti mnogo opuštenije. S obzirom na to da je roditelj glavni uzor ponašanja u dječijem svijetu, dijete može i prisustvovati pregledu roditelja, kako bi se uvjerilo da je briga o zubima važna i da nije riječ o nečemu strašnom i neugodnom.

Razgovor s djetetom prije prvog pregleda i realno objašnjenje o tome šta može očekivati, doprinijet će da posjeta prođe glatko.

Šta radimo ukoliko se dijete ipak plaši i odbija pregled?

Roditelji često dovode djecu na pregled pod stresom, nakon prethodno lošeg iskustva. Ovakvi slučajevi mogu uključivati plakanje, odbijanje djeteta da sjedne na stomatološku stolicu ili da otvori usta, te iskazivanje negativnih emocija čak i kada se samo govori o stomatološkom tretmanu.

Neophodno je da u takvim slučajevima stomatolog prepozna da je riječ o djetetu sa razvijenim dentalnim strahom i anksioznosti. Prijateljski nastup, blagi ton u obraćanju, uvjeravanje djeteta da se prilikom tretmana neće činiti ništa mimo njegove volje niti nešto što će mu naškoditi, glavne su smjernice za razvoj povjerenja u odnosu dijete – stomatolog.

Također, tehnika „objasni – pokaži – uradi“ („tell – show – do“), gdje djetetu najprije objasnimo šta mi to radimo tokom tretmana, pokažemo mu instrumente i upoznamo ih sa stomatološkom ordinacijom, pa tek onda pristupamo tretmanu, od velike je pomoći u savladavanju barijere u komunikaciji i radu s djecom i izgradnji povjerenja.

Nova Dental Clinic poznata je po radu s djecom i edukacijama putem koji naši doktori nesebično dijele svoje znanje sa najmlađima. Sigurno okruženje za vaše dijete koje oblikuje njegov cjeloživotni stav o stomatologu i individualno prilagođeni pristup, ono je što nas čini posebnima. Važnost razvijene svijesti o oralnom zdravlju kod novih generacija, naš je doprinos društvu!

Zato zakažite svoje dijete na vrijeme na prvi pregled u našoj ordinaciji, kako biste bili sigurni da ono kroz život korača s osmijehom.

Jer šta može biti ljepše od nasmijanog djeteta?

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.

Sindrom dječije flašice

Sindrom dječije flašice

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica!

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Riječ „stres“ postala je dio naše svakodnevnice, kao često spominjani uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Iako ga najčešće povezujemo s lošim raspoloženjem, nesanicom i napetosti, stres može utjecati čak i na naš osmijeh! Stiskanje ili škripanje zubima često se javlja...