fbpx

Često postavljena pitanja

Trebam li zubni konac? Da li je štetno izbjeljivanje zuba? Kako spriječiti zadah? Dajemo vam odgovore.

Često postavljena pitanja

Trebam li zubni konac? Da li je štetno izbjeljivanje zuba? Kako spriječiti zadah? Dajemo vam odgovore.

Kako mogu rezervirati termin?

Možete jednostavno rezervirati termin direktno na našoj web stranici. Svim novim pacijentima preporučujemo da prvo rezerviraju cjelovit pregled s čišćenjem, a zatim da se utvrdi potreba za liječenjem.

Koliko košta pregled u Nova Dental Clinic?

Potpuni pregled, u paketu s troškovima čišćenja, košta 90 KM. To uključuje pregled, panoramski rendgen snimak i dijagnostiku, uklanjanje kamenca i čišćenje, airflow za uklanjanje pigmentacija i procjenu troškova za bilo koji daljnji tretman. Ako vam ne odgovara cijeli paket usluge, nudimo vam pojedinačne cijene za svaku uslugu.

Zašto je pregled zuba važan?

Pregled zuba je važan da bismo mogli otkriti bolest u usnoj šupljini na vrijeme i doprinijeti zdravim uvjetima.

Šta da radim ako me boli zub?

Ako vas boli zub, preporučujemo vam da izvršite konsultacije sa nama kako biste lokalizirali bol. Tada ćemo vidjeti šta možemo učiniti da vam pomognemo.

Šta je airflow ili pjeskarenje?

Airflow je način čišćenja zuba gdje koristimo mješavinu soli i vode s dodanim okusima koji se pod pritiskom usmjeravaju na zube. Uz pomoć ove tehnike nestaje površinska promjena boje (pigmentacija) koja može nastati od hrane koju jedemo, ili od kafe, cigareta, čaja i crnog vina. Mnogi ljudi vole razmišljati o airflowu kao o vrsti pranja zuba pod visokim pritiskom.

Moram li vaditi umnjake?

Umnjaci se moraju ukloniti ako niknu u pogrešnom položaju u usnoj šupljini i stvaraju probleme ostalim zubima. Također ih treba ukloniti ako imate bol, upalu ili velike šupljine (uznapredovali karijes). Ako imate bolove ili nelagodu s umnjacima, preporučujemo da rezervirate standardni pregled kako bismo mogli procijeniti trebate li ukloniti jedan ili više umnjaka.

Zašto se preporučuje zubni konac?

Zubni konac je učinkovit alat za lako uklanjanje naslaga i ostataka hrane koji se talože između zuba. Četkice ne dopiru između zuba, stoga se preporučuje da se zubna njega nadopuni zubnim koncem kako bi usta bila pravilno očišćena. Karijes najčešće nastaje između zuba, a redovna upotreba zubnog konca smanjuje rizik od karijesa i drugih zubnih bolesti.

Kako se riješiti neugodnog zadaha?

Preporučujemo pranje zuba ujutro i navečer, čišćenje zubnim koncem, interdentalnim četkicama, vodenim tuševima i četkanje jezika pomoću strugalice za jezik. Pogledajte naše savjete ovdje!

Kako da operem zube?

Postoji mnogo različitih načina četkanja zuba. Postoje dva dobro poznata načina kako to učiniti ispravno: trzajućim ili kružnim pokretima.

Evo našeg vodiča za dobro pranje zuba:

Držite četkicu vodoravno uz desni tako da četka bude u dodiru s desnima. Četkicu treba držati pod uglom od cca 30 stepeni tako da pokazujete prema liniji desni.

Pomičite četkicu naprijed-nazad kružnim pokretima na svakom zubu. Dlake na četkici za zube trebalo bi da ostanu na istom mjestu dok se krećete naprijed-natrag. Ako vas boli, četkate prejako.

Ne zaboravite četkati površinu za žvakanje zuba, tj. vrhove zuba. Zatim nastavite s vanjske strane prema obrazu, a s unutarnje prema jeziku/nepcu.

Završite četkanjem unutrašnjosti prednjih zuba u obje vilice. To najbolje činite držeći četkicu okomito.

Treba li četkati jezik? Ako treba, kako?

Preporučuje se četkanje jezika kako biste se riješili bakterija i obloga koje se nakupljaju na jeziku tokom dana. Određene vrste bakterija mogu uzrokovati neugodan zadah iz usta, a dobar savjet je uklanjanje premaza pomoću strugača za jezik.

Da li je izbjeljivanje zuba opasno?

Izbjeljivač koji dobijete u Nova Dental Clinic nije opasan za upotrebu. Bjelilo djeluje lokalno, tj. samo na zube i nježno je za zubno meso. Ne preporučujemo upotrebu izbjeljivača za zube kupljenih putem interneta, jer je malo podataka o sadržaju izbjeljivača, a time i o opasnosti od oštećenja zuba i desni.

Da li su light gazirana pića toliko štetna kao i uobičajena gazirana pića?

I da i ne, jer obje vrste gaziranih pića sadrže približno istu količinu kiseline. Soda je kisela za zube i može prouzrokovati oštećenje zuba kiselinom. Gazirana pića sa šećerom također mogu dodatno uzrokovati karijes na zubima.

Niste pronašli ono što ste tražili? Slobodno nas pozovite i pitajte direktno!