fbpx

Često postavljena pitanja

Trebam li zubni konac? Da li je štetno izbjeljivanje zuba? Kako spriječiti zadah? Dajemo vam odgovore.

Često postavljena pitanja

Trebam li zubni konac? Da li je štetno izbjeljivanje zuba? Kako spriječiti zadah? Dajemo vam odgovore.

Kako mogu rezervisati termin?

Termin možete zakazati jednostavno, direktno putem naše web stranice. Svim novim pacijentima preporučujemo da najprije rezervišu kompletan pregled s čišćenjem, nakon čega će se utvrditi eventualna potreba za liječenjem.

Koliko košta pregled u Nova Dental Clinic?

Potpuni pregled, u paketu s čišćenjem zuba, košta 125 KM. To uključuje pregled, panoramski rendgen snimak i dijagnostiku, uklanjanje kamenca i čišćenje, airflow za uklanjanje pigmentacija i procjenu troškova za bilo koji daljnji tretman. Ako vam ne odgovara cijeli paket usluge, nudimo vam pojedinačne cijene za svaku uslugu.

Zašto je pregled zuba važan?

Pregled zuba je važan da bismo mogli otkriti bolest u usnoj šupljini na vrijeme i doprinijeti zdravim uslovima.

Kako postupiti u slučaju zubobolje?

Ukoliko vas boli zub, preporučujemo vam da zakažete termin u našoj ordinaciji kako bismo lokalizirali bol. Nakon toga procijeniti ćemo koji je najbolji način da vam pomognemo.

Šta je airflow ili pjeskarenje?

Airflow je način čišćenja zuba gdje koristimo mješavinu soli i vode s dodanim okusima koji se pod pritiskom usmjeravaju na zube. Uz pomoć ove tehnike nestaje površinska promjena boje (pigmentacija) koja može nastati od hrane koju jedemo, ili od kafe, cigareta, čaja i crnog vina. Mnogi ljudi vole razmišljati o airflowu kao o vrsti pranja zuba pod visokim pritiskom.

Kada postoji potreba za uklanjanjem umnjaka?

Umnjaci se moraju ukloniti ako niknu u pogrešnom položaju u usnoj šupljini i utječu na ostale zube. Potreba za njihovim vađenjem postoji i ukoliko osjećate bolove, te ako je prisutna upala ili uznapredovali karijes koji može stvoriti velike šupljine unutar zuba.

Ukoliko vam umnjaci stvaraju tegobe, preporučujemo da zakažete termin za standardni pregled, kako bismo mogli procijeniti potrebu za njihovim uklanjanjem.

Zašto se preporučuje upotreba zubnog konca?

Zubni konac je učinkovit dodatak oralnoj higijeni za uklanjanje naslaga i ostataka hrane koji se zadržavaju između zuba. Četkice ne dopiru u međuzubne prostore, stoga se preporučuje da se zubna njega nadopuni koncem kako bi usta bila pravilno očišćena.

Najčešće mjesto na kojem nastaje karijes je upravo prostor između zuba, a redovna upotreba konca smanjuje rizik kako od ovog, tako i od drugih oralnih oboljenja.

Kako vam možemo pomoći u otklanjaju neugodnog zadaha?

Preporučujemo pranje zuba ujutro i navečer, čišćenje zubnim koncem, interdentalnim četkicama, vodenim tuševima i četkanje jezika pomoću strugalice za jezik. Pogledajte naše savjete na našem blogu klikom ovdje!

Kako da operem zube?

Naši pacijenti često prave sličnu grešku – zube peru energičnim horizontalnim pokretima, što dovodi do nepotpunog uklanjanja zubnih naslaga i povreda mekih tkiva.

U nastavku možete pročitati naš vodič za ispravno pranje zuba:

Tehnika koja se pokazala najefikasnijom u održavanju oralne higijene uključuje postavljanje četkice pod uglom od otprilike 45 stepeni u odnosu na korijen zuba, pri čemu se polovina vlakana četkice nalaze na desnima, a druga polovina na zubu. Četkica se pomjera laganim kružnim pokretima uz zubni luk.

Iste pokrete potrebno je ponoviti i s unutrašnje strane, a posebnu pažnju potrebno je posvetiti griznim površinama bočnih zuba. Kvalitetna četkica treba imati veliki broj vlakana. Ova vlakna trebaju biti srednje mekana i zaobljena. Za djelotvorno čišćenje zuba dovoljna je količina paste za zube veličine zrna graška.

Nezaobilazna pomagala u održavanju oralne higijene su zubni konac i interdentalne četkice, koji omogućavaju čišćenje teško dostupnih mjesta između zuba gdje zaostala hrana može dovesti do nastanka karijesa.

Koji je ispravan način za održavanje higijene jezika?

Četkanje jezika preporučava se kako bi se otklonile bakterije i naslage koje se na njemu nakupljaju tokom dana. Određene vrste bakterija mogu uzrokovati neugodan zadah iz usta, a dobar savjet je i uklanjanje naslaga pomoću strugača za jezik.

Da li je izbjeljivanje zuba opasno?

Izbjeljivač koji dobijete u Nova Dental Clinic nije opasan za upotrebu. Bjelilo djeluje lokalno, tj. samo na zube i nježno je za zubno meso. Ne preporučujemo upotrebu izbjeljivača za zube kupljenih putem interneta, jer je malo podataka o sadržaju izbjeljivača, a time i o opasnosti od oštećenja zuba i desni.

Da li su light gazirana pića toliko štetna kao i uobičajena gazirana pića?

I da i ne, jer obje vrste gaziranih pića sadrže približno istu količinu kiseline. Soda je kisela za zube i može prouzrokovati oštećenje zuba kiselinom. Gazirana pića sa šećerom također mogu dodatno uzrokovati karijes na zubima.

Niste pronašli ono što ste tražili? Slobodno nas pozovite ili postavite pitanje putem kontakt forme ispod!

Kako Vam možemo pomoći?

Slobodno postavite pitanje ili jednostavno ostavite komentar.