fbpx

Zalijevanje fisura

image 1

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu: „zaštite šestica“, a niste znali o čemu se tačno radi, pročitajte tekst u nastavku.

Šta su to fisure?

Fisure su sitne jamice i udubine, odnosno najdublja mjesta na griznoj plohi bočnih zuba. One su tu sa razlogom – da pomoću njih učinkovitije meljemo hranu tokom žvakanja. Sa druge strane, složeni reljef ovih zubnih površina otežava čišćenje zuba i omogućava zadržavanje hrane i nakupljanje plaka, i stoga čini pogodno mjesto za razvoj karijesa još tokom faze nicanja zuba.

Šta podrazumijeva zalijevanje fisura?

Zalijevanjem fisura se sitne jamice i udubine na zubu popunjavaju tankim slojem za to posebno namijenjenog materijala. Posebnu važnost ima kod pacijenata sa izraženo dubokim fisurama, te kod pacijenata sa lošim oralnohigijenskim navikama. Zalivanjem fisura sprječavamo nakupljanje naslaga u sitnim jamicama i udubinama, te samim tim preveniramo nastanak karijesa.

Ova preventivna metoda se može izvoditi na mliječnim kutnjacima, ukoliko stomatolog ostvari uspostavi saradnju sa djetetom. Zalivanje prvih stalnih zuba – „šestica“, preporučeno je raditi odmah po njihovom nicanju, odnosno oko šeste godine djetetovog života.

Kako ovaj postupak izgleda?

Postupak zalijevanja fisura je bezbolan, jednostavan, neinvazivan i relativno brz zahvat koji se smatra jednim od jednostavnijih zahvata u stomatologiji. Obzirom da ne zahtijeva upotrebu lokalne anestezije, predstavlja priliku da se dijete upozna sa jednostavnim manipulacijama u usnoj šupljini i tako stvori dobar odnos sa svojim stomatologom.

Zalijevanje fisura ne zahtijeva upotrebu instrumenata za brušenje zubne supstance, te je u potpunosti bezbolno. Najprije se zubna ploha očisti od mekih naslaga koje su prisutne na zubu. Nakon što se zubna površina pripremi, zalivač se ravnomjerno i u tankom sloju nanosi na površinu zuba. Na taj način se istovremeno popune jamice i fisure i očuva prirodni reljefasti izgled zuba.

Važno je znati da se zalijevanju podvrgavaju samo potpuno zdrave zubne plohe, bez znakova demineralizacije i karijesa. Ukoliko u fisurama bočnih zuba kod djeteta vidite kredasto bijele mrlje, one najčešće ukazuju na potrebu za uklanjanjem karijesa i izradom ispuna na zubu.

Djelujte preventivno i zakažite se na pregled u Nova Dental Clinic kako bismo zaštitili stalne zube vaših mališana na vrijeme!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Kućno izbjeljivanje zuba: blistav osmijeh iz udobnosti vašeg doma!

Kućno izbjeljivanje zuba: blistav osmijeh iz udobnosti vašeg doma!

Blistav osmijeh jedan je od prvih simbola ljepote i zdravlja, mladalačkog izgleda i vitalnosti koje primjećujemo na osobi. Naročito u današnje vrijeme, kada se veliki naglasak stavlja na estetsku privlačnost u svim aspektima života, ne iznenađuje činjenica da su...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.