fbpx

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i skrivanja osmijeha.

Ipak, da bi terapija alignerima prošla bez problema i dala najbolji mogući rezultat, neophodno je znati ispravan način nošenja i održavanja vašeg prozirnog aparatića. U novom blogu, pročitajte sve što trebate znati o ovom jednostavnom i komfornom načinu ispravljanja zuba!

Aligneri - vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba
Zahvaljujemo se SimplySmile.eu na ustupljenim fotografijama

Da li prozirni aparatići zaista funkcionišu?

Prema istraživanjima provedenim u SAD – u, čak 96% pacijenata zadovoljno je rezultatom nošenja alignera! Nema sumnje da je ova metoda ispravljanja zuba revolucionarna, pogotovo kada se uzme u obzir udobnost koju mekane i nevidljive udlage pružaju pacijentima.

Aligneri - vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba
Zahvaljujemo se SimplySmile.eu na ustupljenim fotografijama

Sama terapija prozirnim aparatićima sastoji se od određenog broja faza, što podrazumijeva određeni broj alignera koje je potrebno mijenjati tokom sedmica. Njihovo djelovanje omogućavaju male sile koje pomjeraju zube, dovodeći ih u optimalan položaj. Svaki novi par alignera, zube pomjera malo više u odnosu na prethodni. Tako pacijenti već za par mjeseci mogu primijetiti pomak na svom putu ka savršenom osmijehu!

Kako izgleda procedura nošenja prozirnog aparatića?

Nakon procjene vašeg stomatologa da li ste baš vi kandidat za nošenje alignera, pristupa se uzimanju otisaka vaših zuba i analizi nepravilnosti, na osnovu čega se pristupa izradi plana terapije.

Aligneri koje nosite tokom terapije potpuno su individualizirani i odgovaraju potrebama vaših zuba. Prije početka terapije, stomatolog će izvršiti određene pripreme. One uključuju lijepljenje metalnih „dugmića“ na zube pomoću kompozitnog materijala, koji omogućavaju alignerima da vrše pritisak na određene zube i dovode ih u pravilan položaj. Još jedna od pripremnih radnji može biti i „interproksimalni stripping“, što podrazumijeva minimalno otklanjanje međuzubne supstance pomoću metalne abrazivne trakice, kako bi se stvorio prostor za idealno pozicioniranje zuba.

Nakon toga, samo apliciranje aparatića na zube je vrlo jednostavno: unesete ga u usta i adaptirate na vaše zube laganim pritiskom. S obzirom na to da su izrađeni isključivo prema vašim zubima, aligneri bi trebali nježno, ali čvrsto stajati na zubima sve dok ih ne uklonite.

Aligneri - vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba
Zahvaljujemo se SimplySmile.eu na ustupljenim fotografijama

Koliko dnevno trebam nositi aparatić da bi terapija bila uspješna?

Moramo napomenuti da su aligneri samo za najupornije pacijente! Naime, da bi ispoljili svoje djelovanje, a terapija pokazala najbolji učinak, moraju se nositi barem 20 sati na dan (idealno 22 sata), odnosno tokom dana i tokom spavanja. Aligner se skida tokom obroka, održavanja oralne higijene ili individualnih potreba koje zahtijevaju funkcionisanje bez njega. Nošenje alignera minimalno 20 sati dnevno od fundamentalne je važnosti za krajnji uspjeh terapije.

Koliko dugo terapija može potrajati?

Terapija alignerima može potrajati od nekoliko mjeseci pa i do dvije godine, što je također individualni proces. Korekcije minimalnih nepravilnosti iziskivat će manje vremena, dok se kompleksniji slučajevi moraju tretirati duži vremenski period. Kao što smo već napomenuli, disciplina pacijenta u nošenju alignera ima veliki utjecaj na trajanje terapije, te je, u slučaju nepridržavanja uputa, može produžiti.

Da li je terapija prozirnim aparatićem bolna?

Glavni cilj alignera je pozicioniranje zuba u određeni, funkcionalno i estetski zadovoljavajući, položaj. Potrebno je vrijeme da se vaši zubi i desni adaptiraju na nošenje prozirnih aparatića, kao i sile kojima oni djeluju. Tokom procesa prilagodbe, možete iskusiti određenu osjetljivost koja vremenom nestaje. Također, prelazak iz jedne faze terapiju u narednu, može izazvati trenutačnu nelagodu, jer svaki novi set alignera pomjera zube više u odnosu na prethodni. Prilagodbom koja traje nekoliko dana, i ovaj vid diskomfora nestaje.

Zanima vas kako održavati svoje alignere čistima? Donosimo kratki vodič!

Aligneri - vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba
Zahvaljujemo se SimplySmile.eu na ustupljenim fotografijama

Koliko često čistiti alignere?

Alignere bi trebalo čistiti bar dva puta dnevno – nakon buđenja i prije spavanja. Tokom spavanja, zbog smanjenog lučenja pljuvačke, u usnoj šupljini nakuplja se veći broj bakterija, koje se lijepe za alignere, zbog čega ih je potrebno očistiti prije početka dana. Također, čišćenje alignera na kraju dana važno je kako bi se otklonile sve nečistoće koje na njima mogu nastati tokom dana. Ipak, najbolji vid održavanja alignera jeste njihovo ispiranje tekućom vodom svaki put kad ih odstranite iz usta, kako bi se iz njih isprali ostaci bakterija i hrane, te zadržao njihov providni izgled i neutralni miris. Od nemjerljive je važnosti da oralna higijena tokom nošenja alignera bude besprijekorna, kao i da čist aligner može ići samo u čista usta!

Čime čistiti alignere?

Alignere je potrebno čistiti četkicom za zube i hladnom vodom, jer topla voda može izazvati deformisanje plastike od koje su aligneri napravljeni i narušiti njihov oblik i funkciju. Kada se na njima nakupi kamenac, alignere treba staviti u vodu u kojoj je otopljena Corega tableta, a koja je dostupna u drogerijama.

Aligneri - vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba
Zahvaljujemo se SimplySmile.eu na ustupljenim fotografijama

Šta treba izbjegavati prilikom čišćenja alignera?

Pasta za zube u svom sastavu posjeduje abrazivne čestice koje mogu oštetiti alignere, ostaviti na njima ogrebotine i dati im „zamagljeni“ efekt, što alignere može učiniti vidljivim tokom nošenja.

Potapanje alignera u vodicu za ispiranje usta ili pranje obojenim i mirisnim sapunima, može dovesti do stvaranja fleka i stvaranja neugodnih mirisa, što alignere može učiniti neprijatnim za nošenje.

Gdje je najbolje čuvati alignere kada ih ne nosim?

Uz alignere najčešće dobivate i kutijicu predviđenu za njihove skladištenje. I kutijicu je važno održavati čistom i suhom, a aligner prije stavljanja u kutijicu također mora biti očišćen i osušen.

Aligneri - vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

I za kraj…

Ako želite ispraviti svoje zube na ugodan i učinkovit način, bez sakrivanja osmijeha i „metalnih“ modnih dodataka, naši stomatolozi u Nova Dental Clinic čekaju vas kako bi izvršili pregled vaših zuba i dali vam procjenu da li su aligneri pravi izbor za vas.

Zakažite svoj termin već danas i napravite prvi korak ka savršenom osmijehu!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.

Sindrom dječije flašice

Sindrom dječije flašice

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica!

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Riječ „stres“ postala je dio naše svakodnevnice, kao često spominjani uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Iako ga najčešće povezujemo s lošim raspoloženjem, nesanicom i napetosti, stres može utjecati čak i na naš osmijeh! Stiskanje ili škripanje zubima često se javlja...