fbpx

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna bolest nisu tretirani na vrijeme, pacijentu neminovno slijedi gubitak zuba i izrada totalne proteze. Da gubitak svih zuba ne znači nužno pogoršanje kvaliteta života naših pacijenata, objasnit ćemo u tekstu koji slijedi.

Gubim sve zube. Kako da se nosim sa tim?

Ukoliko vas brine kako ćete se nositi sa gubitkom svih zuba, možemo reći da niste jedini. Sama spoznaja o tome da zube koje smo dobili rođenjem nismo uspjeli sačuvati, te da nam slijedi nošenje “zloglasne” totalne proteze, često djeluje obeshrabrujuće. Poteškoće sa ishranom, izbjegavanje hrane koju volite jer je ne možete sažvakati, teško navikavanje na osjećaj stranog tijela, te nestabilnost donje proteze neminovno utiču na kvalitet života pacijenta.

Višegodišnje nošenje totalne proteze i dugotrajna bezubost kod velikog broja pacijenata dovodi do gubitka vilične kosti, čime se uslovi za izradu nove funkcionalne proteze dodatno otežavaju ili onemogućavaju. Upravo ovo su razlozi koji su stomatologe i naučnike ponukali da razviju terapijsko rješenje kojim su donijeli olakšanje velikom broju pacijenata. Riječ je o totalnoj protezi na implantatima. Ovaj protetski rad pacijentu daje osjećaj nošenja fiksnog protetskog rada.

Šta su totalne proteze na implantatima?

Totalne proteze na implantatima su terapijski izbor pacijenata sa bezubom vilicom. Ovaj protetski rad se pomoću veznih elemenata, poput lokatora ili prečke, fiksira na implantate ugrađene u vilicu. Za izradu ovog rada je potrebno ugraditi 2 do 4 zubna implantata koji će protezu držati stabilnom pri žvakanju i govoru.

Ovim protetskim radom rješava se glavni problem klasičnih totalnih proteza, a to je njihova slaba retencija i nestabilnost.

image

Prednosti proteza na implantatima

Glavna prednost totalne proteze na implantatima je to što znatno bolje i stabilnije stoji u ustima u odnosu na klasičnu protezu. Razlika u nošenju klasične proteze i proteze na implantatima je naročito vidljiva u donjoj vilici, gdje jake sile mišića obraza, jezika i poda usne šupljinu odižu klasičnu protezu sa njenog ležišta, stvarajući nelagodu i strah kod pacijenta prilikom jela i govora.

Protezu na implantatima pacijent skida samostalno i tako jednostavno održava oralnu higijenu. Povlačenjem zubnog mesa i resorpcijom kosti nakon dugogodišnjeg nošenja ovih radova, isti se jednostavno repariraju uzimanjem otiska i podlaganjem proteze.

Proces izrade totalne proteze na implantatima

Prva faza izrade ove proteze podrazumijeva ugradnju 2 do 4 implantata u viličnu kost. Nakon toga slijedi period čekanja oseointegracije, odnosno srastanja implantata sa okolnom kosti, za koji je potrebno 3-6 mjeseci. Za to vrijeme pacijentu se izrađuje privremena proteza ili prilagođava stara proteza koju je nosio.

U drugoj fazi izrade, nakon što su implantati srasli sa okolnom kosti, implantati se otvaraju i u njih postavljaju posebni vijci za oblikovanja zubnog mesa oko implantata – nazvani gingiva formeri. Nakon njihovog postavljanja čeka se do mjesec dana kako bi se zubno meso oko implantata oblikovalo prema tipu protetskog rada koji će biti izrađen.

U trećoj fazi je potrebno uzeti otiske za izradu totalne proteze na implantatima. Proteza se sa implantatima ugrađenim u kost povezuje preko veznih elemenata, lokatora ili prečke. Postavljanjem proteze na ležište čuje se karakteristični “klik” uklapanja veznih elemenata ovog protetskog rada.

Definitivni rad na implantatima se pacijentu predaje do 10 dana nakon uzimanja otiska.

Da zaključimo!

Totalna proteza na implantatima je najbolje rješenje za bezube pacijente žele totalne proteze sa izvrsnom retencijom. Ovim radom se rješava problem nestabilnosti, pomjeranja proteze pri žvakanju, govoru i smijanju, te značajno olakšava ishrana pacijentu. Samostalno održavanje rada i oralna higijena su znatano olakšani pacijentima, a redovne kontrole su preporučene kako bi se totalna proteza profesionalno očistila i kontrolisalo stanje implantata i okolnog mekog tkiva.

Vaša totalna bezubost nije razlog za život sa poteškoćama. Ukoliko vas zanima više o ovoj vrsti protetske nadoknade  koja unaprijeđuje kvalitet života, naručite se na pregled u Nova Dental Clinic!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.