fbpx

Kako izabrati pravu četkicu za zube?

Da li možete zamisliti život bez četkice za zube? Ni mi!

U prošlom blogu, pisali smo o greškama tokom održavanja oralne higijene, a jedan od načina kako ih možete izbjeći je i odabir prave četkice za zube.

Ovo sredstvo za održavanje oralne higijene, čija su preteča bili naoštreni štapići grančica drveća, staro je hiljadu i po godina i porijeklo vodi iz Kine. U to doba, bilo je izrađivano od bambusa i životinjske dlake, dok danas možemo pronaći četkicu izrađenu od titanijuma, koja košta čak 4000 dolara.

Danas, s obzirom na veliki izbor na tržištu, česta dilema s kojom se pacijenti susreću je koja četkica je za njih prava. Zato vam u nastavku donosimo kratki vodič kako u različitim situacijama odabrati onu četkicu koja će doprinijeti što potpunijem održavanju vaše oralne higijene.

Mekana, srednje tvrda ili tvrda četkica?

Najčešća preporuka stomatologa u modernoj stomatologiji odnosi se na korištenje mekane četkice za zube koja, ukoliko se koristi uz pravilnu tehniku četkanja, ima nježan učinak na desni i efektivno otklanja bakterije i zubne naslage. Zbog mekanih vlakana, mala je mogućnost da će doći do oštećenja zubnih struktura. Zato se kod pacijenata s problemom povlačenja desni preporučuju čak i četkice s ekstra mekanim vlaknima. Četkice sa srednje tvrdim vlaknima mogu dati bolji rezultat pri čišćenju od mekanih vlakana, koja se lakše savijaju i gube efikasnost.  Ipak, s njima treba biti pažljiv jer prevelikim pritiskom mogu dovesti do povreda desni. Tvrde četkice rijetko se preporučuju, osim kod čišćenja zubnih proteza gdje polučuju dobar rezultat. Njihova prednost je u tome što su dugotrajnije, jer tvrdoća vlakana sprječava da se četkica „rascvjeta“ nakon kratkog korištenja. Međutim, suviše tvrda vlakna mogu dovesti i do razaranja površinskog sloja cakline i veće podložnosti zuba kvarovima. Ono što je svakako najbitnije jeste broj vlakana četkice. Prosječna četkica posjeduje 2500 vlakana, a novije četkice na tržištu posjeduju i nekoliko hiljada. Što je više vlakana, to je uklanjanje bakterija i naslaga bolje!

Klasična ili električna četkica?

Većina pacijenata nas pita da li je električna četkica za zube superiorna u odnosu na klasičnu četkicu pri održavanju oralne higijene. Ukoliko se primjenjuje ispravna, kružna tehnika tokom četkanja, uz lagane pokrete, klasična četkica sasvim zadovoljavajuće uklanja bakterije i zubne naslage. S druge strane, električnu četkicu nikada ne treba koristiti kao klasičnu, jer na taj način, veliki broj obrtaja glave četkice može prouzrokovati povrede desni. Električnu četkicu dovoljno je samo prisloniti uza zube kako bi ispoljila svoj efekat. Zato je ona dobro rješenje i za osobe s određenim oboljenjima koja dovode do problema s motorikom. Njena prednost je u tome što je potrebno znatno manje vremena za čišćenje, te što lakše dopire do teško dostupnih mjesta. Ipak, za neke pacijente može biti preagresivna, pogotovo ako je riječ o osobama s bolestima desni i zubima koji se klimaju.

Kakva četkica je primjerena za moje dijete?

Iako je uvriježeno mišljenje da dječije zubiće treba prati tek kada niknu, taj pristup nije ispravan. Već od rođenja, nakon obroka se preporučava ispirati djetetu usta vodom, a zubne lukove potrebno je nježno čistiti pred spavanje komadićem gaze. Na taj način, sprječava se taloženje bakterija na sluznici, koje bi mogle oštetiti zube već prilikom nicanja. Odmah nakon izbijanja prvih zuba, potrebno ih je četkati dva puta dnevno, mekanom četkicom s malom glavom, prilagođenom uzrastu djeteta. S obzirom na to da djeca nemaju dovoljno razvijenu motoriku kako bi mogla četkati zube ispravnom tehnikom, tvrđa četkica ili električna četkica kod djece može biti dobar izbor. Većina ih posjeduje i ugrađen senzor koji rotira glavu četkice sve dok ne isteknu dvije minute i tako osigurava da pranje zuba traje dovoljno dugo.

A za one s aparatićem za zube?

Aparatić za ispravljanje zuba često može stvarati poteškoće prilikom održavanja oralne higijene, jer običnoj četkici otežava pristup. Zato se kod ortodontskih pacijenata preporučuje korištenje „ortho“ četkice, koja zbog dijela vlakana koja su urezana na sredini kako bi lakše prošla kroz bravice, predstavljaju idealno rješenje za uklanjanje ostataka hrane. Dobar izbor za ove pacijente je i „single“ četkica s velikim brojem vlakana, koja zbog svoje veličine također omogućava lako čišćenje. Određene vrste električnih četkica prilagođene ortodontskim pacijentima također mogu biti bolje rješenje u odnosu na klasičnu, jer temeljitim čišćenjem sprječava djelovanje bakterija i nastanak bijelih mrlja – početnog stadija karijesa, koje mogu biti vidljive tek nakon skidanja aparatića.

Samo temeljan pregled stomatologa na redovnim kontrolama i utvrđivanje stanja oralnog zdravlja može biti smjernica za odabir sredstava za održavanje oralne higijene.

Zato vam u rješenju dilema u vezi s oralnim zdravljem i pomoći pri odabiru prave četkice može pomoći naše ljubazno osoblje u Nova Dental Clinic!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.