fbpx

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

image

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca neprocjenjiva, ova zubna tkiva često bivaju zanemarena od strane pacijenata kada su u pitanju prvi znakovi bolesti. Obzirom na postepeni, višegodišnji razvoj parodontopatija, te slabo izraženu simptomatologiju ovih podmuklih oboljenja, pacijenti se stomatologu javljaju tek onda kada primijete krvarenje ili povlačenje desni, te izraženu klimavost zuba, što je u najvećem broju slučajeva – prekasno.

Stoga, u današnjem blogu donosimo glavne informacije o liječenju parodontalnih oboljenja, te o blagovremenim koracima koje ćemo preduzeti kako bi Vas Vaši zubi služili do kraja života.

„Stomatolog mi je rekao da imam „duboke džepove“. Šta da radim?“

Parodontopatije se manifestuju prisustvom parodontalnih džepova oko zuba. Obzirom na to da su ova oboljenja podmuklog i hroničnog toka, najčešće bivaju detektovana kada pacijent u ordinaciju dođe na kontrolni pregled ili radi nekog drugog tretmana.

Kada Vam stomatolog tokom kliničkog pregleda ukaže na prisustvo dubokih džepova, to znači da su se oko vašeg jednog ili više zuba formirali duboki prostori, na mjestu gdje je prije bila kost. Obzirom da su džepovi naizgled neprimjetni, to pacijentu daje privid da je u ustima sve uredu. Međutim, postojanje dubokih, sakrivenih prostora oko korijena zuba, sa sobom nosi niz problema. Uspjeh liječenja patoloških stanja u parodontologiji, u velikoj mjeri ovisi od ponašanja pacijenta nakon provedene terapije. Kako biste razumjeli važnost pridržavanja uputa koje vam je dao stomatolog, potrebno je da znate šta je uzrokovalo nastanak vašeg oboljenja.

Razvojni put nastanka parodontalnog džepa započinje, naizgled, bezazlenom upalom zubnog mesa, koja često biva zanemarena od strane pacijenata. Gingivitis ili upala zubnog mesa često se opisuje kaooboljenje gdje zbirno djelovanje različitih uzroka i stanja, dovodi do pojave i napredovanja ove bolesti.

Loša oralna higijena, genetska predispozicija za nastanak ovog oboljenja, postojanje sistemskih bolesti, loše navike poput pušenja, te trudnoća i uzimanje određenih lijekova, najčešći su uzročnici razvoja parodontalnih oboljenja.

Dugotrajno zanemarivanje oralne higijene dovodi do prvih znakova upale desni – crvenila, otoka i krvarenja zubnog mesa. Zbog straha od krvarenja i daljeg ozljeđivanja desni, pacijenti izbjegavaju četkanje zuba u zahvaćenim područjima, što dovodi do sve većeg nakupljanja zubnih naslaga u prostorima između zuba i desni. Dugotrajna upala desni pospješuje upalni proces unutar kosti, što rezultuje gubitkom kosti oko zuba i stvaranjem parodontalnih džepova, odnosno nastankom parodontitisa.

Postojanje parodontalnih džepova praćeno je nakupljanjem hrane unutar istih, a koju je nemoguće ukloniti običnim četkanjem zuba. Duboki i tamni prostori džepova plodno su tlo za još više razmnožavanje prisutnih bakterija i nastanak infekcije u tkivima. Nemogućnost samostalnog uklanjanja patološkog sadržaja iz ovih područja, pacijenta uvodi u začarani krug parodontopatije, iz kojeg ne može izaći sam. U tom slučaju, neophodno je provesti profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga ispod linije desni i sa korijena zuba, odnosno postupak subgingivalne kiretaže.

Šta je to subgingivalna kiretaža?

Subgingivalna kiretaža je terapijski postupak kojim se uklanjanju meke i tvrde zubne naslage iz parodontalnog džepa, čije zidove čine korijen zuba i okolno zubno meso. Struganjem i poliranjem površine korijena zuba i okolnog mekog tkiva, stvaraju se povoljniji uslovi za smanjenje dubine parodontalnih džepova.

Obzirom da su parodontalni džepovi najčešće duboki, površina korijena zuba se struže i polira posebnim stomatološkim instrumentima, koji dosežu do dna parodontalnog džepa. Iako opis samog postupka pacijentima često zvuči zastrašujuće i bolno, važno je naglasiti da se subgingivalne kiretaže izvode u standardnoj lokalnoj anesteziji, te su stoga, u potpunosti bezbolne. Ukoliko stomatolog izmjeri dubinu džepova veću od 4 milimetra, tada postupak subgingivalne kiretaže prethodi hirurškom uklanjanju parodontalnih džepova. Tokom ovog postupka se,pod kontrolom oka, stružu prikazane površine korjenova zuba i okolne kosti, te otklanja infektivni sadržaj sa oboljelim tkivom. Jedino ovim tretmanom se fizički mogu smanjiti duboki parodontalni džepovi. Operativni zahvat se, također, provodi u lokalnoj anesteziji, te je stoga u potpunosti bezbolan.

image 1

Slika – Presjek kroz viličnu kost koji prikazuje postupak kiretaže površine korijena

Koji su benefiti subgingivalne kiretaže?

Osnovni cilj subgingivalne kiretaže je da eliminiše upalu i infekciju iz oboljelog prostora, koju pacijent samostalno ne može izliječiti. Iako se izgubljena kost, u većini slučajeva ne može nadoknaditi, važno je zaustaviti napredak bolesti, postići zdravo stanje zubnog mesa, te učvrstiti zube u njihovom uporištu.

Kako da se ponašam nakon subgingivalne kiretaže?

Nakon provedenog postupka, možete očekivati prolaznu osjetljivost zuba na toplo – hladno, blago krvarenje iz desni, te osjetljivost zubnog mesa koja može potrajati dan ili dva nakon kiretaže. Prema uputi stomatologa, preporučljivo je koristiti vodice i gelove sa antiseptičkim dejstvom i aktivnim tvarima koje potpomažu zarastanje tkiva.

Očuvanje zdravlja parodonta timski je rad stomatologa i pacijenta. Kako bi se očuvali rezultati postignuti kiretažom, neophodno je da vodite računa o besprijekornom održavanju oralne higijene, što uključuje redovno četkanje zuba upotrebom mekane četkice i zubne paste. Pored toga, ključno je održavanje međuzubnih prostora čistim! Zlatni standard u čišćenju međuzubnih prostora kod pacijenata oboljelih od parodontoze je vodeni tuš, pod čijim se vodenim pritiskom vrši uklanjanje ostataka hrane iz ovih prostora.

Kada se trebam javiti stomatologu?

Pored šestomjesečnih kontrolnih pregleda, na kojim stomatolog utvrđuje stanje oralnog zdravlja i nivo održavanja oralne higijene, korisno je da znate prepoznati simptome koji ukazuju na postojanje oboljenja parodonta. Ukoliko ste primijetili krvarenje iz zubnog mesa tokom četkanja zuba, promijenjenu boju i povlačenje zubnog mesa, loš zadah za koji ne znate odakle potiče, te klimavost zuba, potrebno je da posjetite stomatologa.

Savjetujemo vam…

Na vrijeme zakažite svoju redovnu kontrolu i profesionalno čišćenje zuba, kako bismo zajedničkim snagama očuvali zdravlje vašeg parodoncija i omogućili očuvanje vaših zuba do starosti.

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.