fbpx

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!


Zamjena starih plombi, uklanjanje bijelih mrlja, uljepšavanje zuba kompozitnim fasetama, vraćanje funkcije i estetike pomoću implantata i zubnih krunica, samo su neki od radova koje smo vam pripremili, kako biste vidjeli kako pacijenti izgledaju prije, a kako nakon tretmana u našoj ordinaciji. Nadamo se da ćete uživati u fotografijama, kao što smo mi uživali u njihovom nastanku!

Uklanjamo bijele mrlje

Bijele mrlje na zubima mogu nastati iz različitih razloga, o čemu smo pisali u našem blogu Bijele mrlje na zubima.

Čak i najmlađi pacijenti često sakrivaju osmijeh radi ove pojave. Da bismo to promijenili, koristimo ICON tretman za neinvazivno uklanjanje bijelih mrlja. Tako smo i kod našeg Arslana u jednoj posjeti postigli odličan rezultat, a njegovim mladim trajnim zubima dali potpuno novi izgled. Arslan sada može uživati u djetinjstvu sa širokim osmijehom na licu.

001 arslan bijele mrlje prije i poslije

Uklanjanje bijelih mrlja sa zuba nije predviđeno samo za djecu. Naše pacijentice, koje vode izuzetnu brigu o zdravlju svojih zuba i desnih, često na sebi uoče i najmanje nepravilnosti. S obzirom na predivni oblik i boju Šejlinih prirodnih zuba, bijele mrljice na jedinicama kvarile su cjelokupni dojam. Njihov tretman bio je posljednji korak ka Šejlinom savršenom osmijehu!

sejla prije i poslije.jpeg
sejla prije i poslije.jpeg002

Saniramo mliječne zubiće

Mliječni zubi imaju posebnu važnost, kako zbog svoje funkcije žvakanja, govora i čuvanja prostora za stalne zube, tako i za psihološki razvoj djeteta. Istraživanja su pokazala da loš izgled mliječnih zuba narušava dječije samopouzdanje i razvija lošu sliku o samom sebi od najranijih godina. Zato smo sanaciji mliječnih zubića posvećeni jednako kao i stalnih, jer svako dijete zaslužuje sretni i široki osmijeh!

mlijecni zubi prije i poslije

Kompozitne fasete

Zbog prirode njenog posla, naša pacijentica je željela uljepšati svoje gornje prednje zube. Prethodno joj je predloženo da problem riješi pomoću krunica, ali ona je to odbila jer smatra da njeni prirodni zubi još nisu „za odbaciti“! Njene zube smo preoblikovali pomoću šest kompozitnih faseta, što je iziskivalo vrijeme i strpljenje s obje strane. Oduševljenje rezultatom na kraju je bilo obostrano. Još jednom smo pokazali da protetsko rješenje nije uvijek neophodno za dobivanje visoke estetike. Nekada su dovoljne samo spretne doktorske ruke!

jasmina prije i poslije cs001
jasmina prije i poslije 002

Plombe

Česta debata u svijetu stomatologije je da li je neophodno „crne“, amalgamske, plombe, zamijeniti „bijelim“, odnosno kompozitnim. Amalgamske plombe imaju dobra mehanička svojstva i, ukoliko su postavljene prema pravilima struke, u ustima mogu opstati dugi niz godina. Ipak, u slučaju poput ovog, stare i defektne plombe bilo je neophodno zamijeniti, kako bismo sačuvali zubnu supstancu od daljeg razaranja. Trudili smo se da u potpunosti ispoštujemo prirodnu morfologiju i boju, pa zubi sada izgledaju kao novi!

plomba prije i poslije 001
plomba prije i poslije 002

Protetski rad u metal-keramici

Gđa. Azra željela je da njeni donji zubi budu sanirani protetskim radom u metal–keramici. Cirkon–keramičke krunice u gornjoj vilici željela je zadržati, pa je za nas bio pravi izazov uskladiti donji rad s gornjim, bez vidljivih odstupanja. Finalni rezultat jasan je pokazatelj da metal – keramika može biti itekako estetski zadovoljavajući materijal.

metal keramika u donjoj vilici prije i poslije2

Kombinacija cirkon – implanti

Pravovremena nadoknada izgubljenih bočnih zuba omogućava zadržavanje funkcije žvakanja i zaustavlja proces gubitka kosti. U ovom slučaju, pacijent je želio najbolje moguće rješenje, a to je ugradnja implantata. Preostali zubi u vilici sanirani su cirkon – keramičkim krunicama. Visokoestetsko i funkcionalno rješenje ovog tipa pacijenta će zasigurno odlično služiti dugi niz godina!

vahid001pip
vahid002prije
vahid002poslije

Proteze

Da i totalnom protezom možemo postići estetski zadovoljavajući rezultat, uvjerio se naš pacijent koji je došao čak iz Norveške. U Sarajevo je došao na nekoliko dana na odmor i usput staru totalnu protezu u Nova Dental Clinic zamijenio novom, s petoslojnim Physiodens zubima. Rješenje je tu!

muriz prije i poslije

Neki radovi jednostavno iziskuju više truda i strpljenja od ostalih

Kao djevojčica, Naida je slomila desnu jedinicu. Nakon vađenja živca, zub je potamnio, a plomba kojom je zub nadoknađen postala je jako vidljiva.

Zbog želje da ujednači boju svojih zuba i uljepša im izgled, Naida se javila u Nova Dental Clinic. Njena inicijalna želja bila je da se to učini pomoću protetike, ali mi smo imali bolju ideju. Pomoću CBCT snimka, utvrdili smo loše liječenje jedinice, te je tretman započeo revizijom istog. Uslijedila je gingivektomija – korekcija zubnog mesa, nakon čega su Naidini zubi izgledali duži i krupniji. Naida je potom nosila udlage za kućno izbjeljivanje zuba do postizanja željene nijanse. Naposlijetku, jedinice su korigovane kompozitnim fasetama, direktnim modelovanjem u ustima, zlatnim rukama naše dr. Maje.

Iako konzervativni pristup iziskuje mnogo truda i strpljenja, i s pacijentove, i s naše strane, uvijek vam preporučujemo ono što je najbolje za vas. Najprije s medicinskog, a tek onda s estetskog aspekta!

naida prije i poslije001
naida prije i poslije002
naida prije i poslije003

U borbi “Za osmijeh više” koristimo svaku moguću priliku da naglasimo koliko je bitno održavati oralnu higijenu, te koliko je važno da se ne preskaču redovne posjete stomatologu. Redovne posjete stomatologu su najbolji i najjeftiniji način da se prirodan osmijeh sačuva, te da se potencijalni problemi identifikuju pravovremeno. Stoga Vas pozivamo da zakažete termin putem našeg online formulara.

Kako Vam možemo pomoći?

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.

Sindrom dječije flašice

Sindrom dječije flašice

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica!

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Riječ „stres“ postala je dio naše svakodnevnice, kao često spominjani uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Iako ga najčešće povezujemo s lošim raspoloženjem, nesanicom i napetosti, stres može utjecati čak i na naš osmijeh! Stiskanje ili škripanje zubima često se javlja...