fbpx

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

2D i 3D rentgenski snimci u Nova Dental Clinic
Snimanje u Nova Dental Clinic

Prvi rendgen snimak zuba, i to kutnjaka, urađen je još davne 1985. godine. Snimanje zuba tada trajalo je čak 25 minuta! Danas, digitalne rendgen snimke zamijenile su stare radiografske metode, te emituju čak 80% manje zračenja nego ranije. Gotovo je nemoguće zamisliti modernu stomatološku dijagnostiku bez rendgen snimka, koji nam otkriva o zdravlju vaše usne šupljine mnogo tajni, koje golo oko stomatologa ne može samostalno otkriti!

Zašto nam je snimak zuba neophodan?

Iako tokom pregleda možemo uočiti mnoge promjene u oralnoj šupljini, mnoge stvari ostaju skrivene i nije ih moguće uočiti bez dodatne dijagnostike. Snimak zuba pomaže nam da uočimo razna stanja, kao što su skriveni karijes između zuba, bolesti struktura oko zuba i stanje kostiju vilice, postojanje zametaka zuba i njihov položaj, gnojne kese, ciste, pa i tumore.

Otkrivanje ovih stanja u ranom stadiju, omogućava nam da reagujemo i spriječimo napredovanje oboljenja, a time i pojavu bola i produžavanje tretmana, što za posljedicu ima i veće finansijske troškove. Zato možemo reći da nam je snimak zuba zaista neophodan u dijagnostici, a ultraniske doze zračenja kojima ste izloženi tokom procedure snimanja zanemarive su, u odnosu na brojne prednosti koje pronalaženje i tretiranje oboljenja na vrijeme, donose.

RTG,OPG,snimak zuba,Nova Dental Clinic
Snimak zuba

Koji je način radiografskog snimanja u Nova Dental Clinic?

U Nova Dental Clinic, za vaše snimke koristimo Planmeca ProMax 3D Max digitalni sistem za snimanje. Jedan od najnagrađivanijih uređaja u stomatologiji, poznat je po svojoj funkcionalnosti, inovativnosti, ekološkoj održivosti i dizajnu. Osim što može snimiti 2D snimak, ovaj uređaj koristi i tehnologiju snimanja u tri dimenzije (3D), što nam omogućava preciznu dijagnostiku i planiranje stomatoloških procedura. Dakle, uređaj za snimanje koristi Cone Beam računalnu tomografiju (CBCT) i digitalnu radiografiju.

Pomoću svojih senzora i naprednih softverskih algoritama, Planmeca Promax 3D Max daje maksimalnu preciznost i minimalni rizik za pacijenta.

Prednosti digitalnog sistema za snimanje brojne su u odnosu na tradicionalni rendgen, a uključuju nisku dozu zračenja i jednostavan proces snimanja. Niska doza zračenja (ultralow dose) smanjuje rizik od štetnih posljedica zračenja, ali i dalje omogućava da naši snimci budu visokokvalitetni. Zahvaljući ultralow dose tehnologiji, procedura snimanja je i izuzetno pojednostavljena, što se ogleda i u njenoj kratkotrajnosti.

Naime, snimanje Planmecinim uređajem traje svega petnaestak sekundi.

Važno je napomenuti da se dijagnostika i planiranje terapije pomoću ovih snimaka može vršiti u svim oblastima stomatologije, uključujući implantologiju, parodontologiju, endodonciju, ortodonciju i oralnu hirurgiju.

RTG,OPG,snimak zuba,Nova Dental Clinic
RTG uređaj

Kako znati koja vrsta snimka zuba je potrebna baš vama?

Postoji više tipova snimaka koje možete dobiti u Nova Dental Clinic, što ovisi o tome koju informaciju o stanju vaših zuba i okolnih struktura želimo dobiti, te koja vrsta terapije je planirana.

Tako možemo snimiti:

  • Panoramski snimak vilice (ortopantomogram ili“ OPG“) – 2D snimak, koji nam daje uvid u opće stanje zuba i vilica, te pomaže prilikom planiranja brojnih terapija, poput protetske, ortodontske ili parodontološke.
  • Panoramski snimak sinusa – daje 2D vizualizaciju sinusa u cilju otkrivanja eventualnih promjena ili abnormalnosti.

CBCT snimci mogu imati različitu veličinu, ovisno o regiji zuba i vilica koje predstavljaju polje interesovanja za dijagnostiku i terapiju u datom trenutku. Neki od najčešće traženih su:

  • CBCT snimak regije zuba – 5×5 cm – u slučaju kada je potrebno dijagnosticirati stanje pojedinačnog zuba, njegovog korijena, korijenskih kanala i neposredne okolne kosti. Koristan je za planiranje endodontskog liječenja zuba, procjenu stanja zuba prije izrade zubne krunice, ugradnju implantata i uklanjanje umnjaka.
  • CBCT snimak jedne vilice – 8×5 cm – u slučaju kada je sfera interesovanja za stomatološku terapiju samo jedna vilica, gornja ili donja. Koristi se u slučajevima kada smo sigurni da su dijagnostika i terapija potrebni samo u jednoj vilici. Ovom vrstom snimka mogu biti snimljeni i sinusi pacijenta, po uputi maksilofacijalnog hirurga, kod sumnji na upalne promjene sluznice sinusa ili prisutnost cisti, kao i u svrhu određivanja odnosa korijenova bočnih zuba i poda sinusa.
  • CBCT snimak obje vilice – 8×8 cm – obuhvata sve zube i obje vilice. Planiranje terapije i rehabilitacije zuba u obje vilice indikacija je za snimanje ove vrste snimka, pomoću kojeg dobivamo uvid i u stanje okolne kosti, što može biti korisno za parodontološku i implantološku terapiju.
  • CBCT snimak obje vilice i okolnih struktura – „prošireno polje“, 11×8 cm – prošireno polje snimanja omogućava nam da dobijemo uvid ne samo u sve zube, već i u područja iza posljednjeg zuba u obje vilice, zuba, što nam može biti korisno za ugradnju implantata ili lociranje pozicije neizniklih zuba i njihovog odnosa s okolnim strukturama prije oralno – hirurških zahvata.

Prilikom odabira vrste snimka kao dijagnostičkog sredstva, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable).

To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.

Moderne dijagnostičke metode omogućile su veliki napredak u planiranju stomatološke terapije, a samim time i olakšale proces liječenja kako doktorima, tako i pacijentima. Narušeno oralno zdravlje vodi ka problemima sa općim stanjem organizma, zato možemo reći da je sanacija usne šupljine prvi korak ka zdravom životu.

U Nova Dental Clinic, svakom novom pacijentu radimo detaljan stomatološki pregled potkrijepljen ortopantomogramom, a kod složenih terapija i rehabilitacije kompletnih vilica, analiza 3D snimka prije početka terapije je neizostavna. Kako bismo i vama pružili zdrav i lijep osmijeh pomoću vrhunske dijagnostike, zakažite svoj termin već danas!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Sindrom dječije flašice

Sindrom dječije flašice

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica!

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Riječ „stres“ postala je dio naše svakodnevnice, kao često spominjani uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Iako ga najčešće povezujemo s lošim raspoloženjem, nesanicom i napetosti, stres može utjecati čak i na naš osmijeh! Stiskanje ili škripanje zubima često se javlja...