fbpx

Bijele mrlje na zubima

Bijele mrlje,mrlje,zubi,higijena,stomatolog,oralna higijena

Koliko ste puta vidjeli predivne osmijehe čiju ljepotu umanjuju bijele kredaste mrlje po površinama zuba? Te bijele mrlje na zubima najčešće predstavljaju estetski problem, iako nerijetko mogu imati i druge posljedice.

Mrlje predstavljaju mjesta slabije mineralizacije zubne cakline i ta mjesta su porozna i manje otporna na karijes, kao i na pritisak pri žvakanju. Također, zbog slabije mineralizacije, površina zuba reflektuje svjetlost drugačije nego zdrava caklina, te se zbog toga, u većoj ili manjoj mjeri, primjećuju upravo bijele mrlje o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Uzroci nastanka bijelih mrlja na zubima

Bijele mrlje mogu nastati iz više razloga, mogu biti i pojava genetske prirode, te se ne može uraditi ništa što bi spriječio njihov nastanak. Mrlje se mogu pojaviti i na mliječnim i na trajnim zubima, na pojedinim ili na svim zubima, a uglavnom su bez simptoma. Mrlje također mogu biti uočljive već pri samom nicanju zuba ili se mogu pojaviti tek kasnije na njima.

Jedan od najčešćih razloga nastanka bijelih mrlja je loša maturacija cakline pri formiranju i nicanju zuba, a na mliječnim zubima ove bijele mrlje najčešće predstavljaju početni karijes.  Mrlje nastaju uslijed gubitka minerala iz površinskog dijela zuba, što u daljem napredovanju lako narušava strukturu i nastaje kavitet. U stadiju kada su vidljive bijele mrlje, taj proces se može zaustaviti remineralizacijom (nadomještanjem izgubljenih minerala).

U nastavku ćemo objasniti nekoliko razloga nastanka bijelih mrlja na zubima.

Loša oralna higijena, nakupina plaka, bakterija i kiseline na zubima

Sam početak nastanka karijesa vidljiv je upravo kao bijela kredasta promjena na površini zuba koja  nastaje kao posljedica djelovanja kiselina koje stvaraju bakterije hraneći se ugljikohidratima. Kako bismo spriječili nastanak karijesa još u fazi kada možemo nadomjestiti izgubljene minerale u zubnoj strukturi, mora se poboljšati oralna higijena, te se radi fluoridacija zuba.

Područja smanjene mineralizacije mogu nastati i zbog suhoće usta, kada manjak pljuvačke onemogućava regulaciju Ph vrijednosti u ustima, što naravno pogoduje rastu i razvoju bakterija.

Uzroci pojave bijelih mrlja na zubima također mogu biti povezani i sa ishranom. Previše napitaka sa velikom koncentracijom kiselina, citrusno voće, te veći unos šećera također dovode do njihovog nastanka. S druge strane, smanjen unos određenih minerala koji čine sastavni dio uravnotežene prehrane, kao što je na primjer kalcij, rezultira upravo pojavom bijelih kredastih mrlja o kojima pričamo.

Fluoroza

Prekomjeran unos fluorau prehrani/dodacima dok se zubi razvijaju, jedan je od razloga pojave bijelih mrlja na zubima, iako je fluor u odgovarajućim količinama izuzetno dobar za zube. Od fluoroze najčešće obolijevaju djeca, jer njihovo malo tijelo ima dosta niži kapacitet za fluoride. To je i razlog zašto sve zubne paste sa fluorom savjetuju pažljiv nadzor djece tokom četkanja zuba. Ali, kao što smo već spomenuli, flouridi u odgovarajućim količinama su izuzetno važni za zube, a posebno u toku razvoja djece, te je veoma bitno provjeriti da li Vaše dijete uzima odgovarajuću količinu fluora.

Dekalcifikacija cakline

Dekalcifikacija cakline se dešava često u toku ili nakon nošenja fiksnih aparatića za zube. Usljed neadekvatne i otežane oralne higijene, dolazi do nakupljanja plaka oko ortodontskih bravica te nastaju kredaste promjene u caklini koje ukazuju na početak nastanka karijesa.

Molarna incizivna hipomineralizacija

Molarno incizivna hipomineralizacija (MIH) razvojna je bolest prvih sjekutića i kutnjaka. Dolazi do oštećenja cakline koja dobija žuto-smeđe ili bijele mrlje, u periodu kada zub raste u uzrastu od oko šest godina. Kutnjaci su pogođeni mnogo češće od sjekutića. Caklina ovih zuba je obično mekša i poroznija, što je čini mnogo osjetljivijom na karijesne bakterije. Osim estetskog problema, zubi pogođeni MIH-om su osjetljiviji na hladnoću i toplinu.

Kako ukloniti bijele mrlje?

Sve do nedavno jedino efikasno rješenje za ove promjene na zubima, bile su invazivne metode uklanjanja zubne supstance, nakon čega je bilo potrebno izraditi velike kompozitne plombe ili keramičke ljuspice.

Na sreću, u našoj ordinaciji primjenjujemo savremeni neinvazivni tretman ICON kojim efikasno, bezbijedno i u potpunosti bezbolno, uklanjamo bijele mrlje sa zuba. ICON – tretman bijelih mrlja, omogućava nam da za samo 30 minuta uklonimo ove promjene, te na taj način vratimo zubima njihovu prirodnu translucenciju i homogenost.

ICON preparat, na bazi kompozitnih smola, prodire duboko kroz poroznu caklinu i tako jača njenu strukturu. Ono što je najvažnije od svega jeste da je ovo jedna neinvazivna metoda gdje ne postoji niti jedan rizik od oštećenja prirodne strukture zuba.

Ako i Vama bijele mrlje na zubima predstavljaju prepreku da se smijete onako kako biste željeli, mi ćemo Vam pomoći da otkrijete uzrok i sa zadovoljstvom riješimo problem.

Za više informacija, kao i rezervaciju termina kontrolnog pregleda putem sljedećih kontakata:

+387 62 211 100
+387 33 866 233
info@nullnovadental.ba

*Na našoj Facebook stranici je u toku giveaway period, u kojem poklanjamo uklanjanje bijelih mrlja sa zuba za najsretnijeg dobitnika. Više o poklonu na našoj Facebook stranici.

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.