fbpx

Sve što trebate znati o izbjeljivanju zuba: Vodič za blistavi osmijeh

Izbjeljivanje zuba - vodič za blistav osmijeh

U doba društvenih mreža, blistavo bijeli zubi postali su vrlo popularni. U anketi stomatološke istraživačke stranice DentaVox, čak 86% ispitanika izjavilo je da bi voljelo imati “holivudski osmijeh”. Želja za osmijehom koji će vam vratiti samopouzdanje i omogućiti vam da se u stvarnom životu i na “selfijima” smijete od uha do uha, najlakše se ostvaruje najpopularnijom kozmetičkom metodom u stomatologiji danas –  izbjeljivanjem. Kako u svijetu, tako i kod nas u Nova Dental Clinic, izbjeljivanje je svakodnevno tražena procedura. Ordinacijsko, kućno, pomoću gelova ili trakica… Metoda je mnogo, ali njihovo prisustvo na tržištu ne znači da su sigurne niti opravdane za korištenje.

U ovom blog postu, odgovorit ćemo na neka od najčešćih pitanja o izbjeljivanju zuba i s vama podijeliti sve informacije o što lakšem i sigurnijem putu do blještavog osmijeha.

Koliko traje ciklus profesionalnog izbjeljivanja zuba u ordinaciji?

Profesionalno izbjeljivanja zuba traje oko sat vremena, a najčešće se vrši u dvije do tri seanse po dvadeset minuta. Međutim, prije pristupanja samom tretmanu, važno je provesti temeljiti stomatološki pregled, tokom kojeg će se utvrditi postoje li preduslovi potrebni za izbjeljivanje. Karijes, oboljenja desni i okolnih struktura, ogoljeli zubni vratovi, kontraindikacija su za izbjeljivanje zuba. Tek nakon sanacije ovih stanja, može se pristupiti izbjeljivanju, jer prvi korak ka lijepom osmijehu je besprijekorno oralno zdravlje.

U Nova Dental Clinic, izbjeljivanje zuba vršimo gelom koji sadrži supstancu za izbjeljivanje, hidrogen – peroksid. Ovaj gel aktivira se hemijski, te zbog toga nema potrebe tokom izbjeljivanja koristiti lampu. Uklanjanje kamenca ultrazvučnim čišćenjem, te pjeskarenje zuba kako bi se otklonile pigmentacije nastale konzumacijom cigareta, kafe i  drugih obojenih napitaka i hrane, neophodno je sprovesti nekoliko dana prije samog tretmana, kako bi se desni umirile, a zubi pripremili za nanošenje gela.

Sam proces ordinacijskog izbjeljivanja sastoji se od četiri koraka:

  1. Određivanja početne nijanse zuba
  2. Nanošenja zaštitne barijere za desni kako bi se spriječila iritacija gelom za izbjeljivanje
  3. Nanošenja gela u dvije do tri seanse po 20 minuta
  4. Odstranjivanja gela i usporedba početne i konačne nijanse zuba

Da li postoji mogućnost izbjeljivanja zuba kod kuće?

Naravno, izbjeljivanje zuba možete vršiti i u udobnosti svoga doma! U Nova Dental Clinic, proces za kućno izbjeljivanje zuba podrazumijeva sljedeće korake:

  1. Vršimo detaljan pregled usne šupljine kako bismo se uvjerili da su uslovi za izbjeljivanje zuba odgovarajući
  2. Uzimamo otiske Vaših zuba na osnovu kojih izrađujemo individualne udlage za izbjeljivanje
  3. Prilikom predaje udlaga, provjeramo da li postoje bilo kakve smetnje prilikom njihovog nošenja i dajemo detaljne upute pacijentu koje treba slijediti kako bi kućno izbjeljivanje bilo uspješan proces
  4. Pacijent udlage i gel za izbjeljivanje zuba nosi kući i pristupa izbjeljivanju prema uputama

Kućno izbjeljivanje zuba daje odlične rezultate, te predstavlja proces pomoću kojeg pacijent može bez problema postići nijansu zuba kakvu želi. Ipak, važno je napomenuti da ova metoda nije za nestrpljive, jer je udlage potrebno nositi četiri sata dnevno tokom nekoliko dana!

Da li je izbjeljivanje zuba sigurno?

Studije Univerziteta u Rochesteru pokazale su da je svakodnevno konzumiranje soka od narandže štetnije za zubnu supstancu od izbjeljivanja zuba.  Proces „odnošenja“ minerala s površine zubne supstance zahvaljući kiselinama iz soka reverzibilan je, što znači da, ukoliko se prestane konzumirati, površina zuba će se nakon nekog vremena remineralizirati. Slična stvar je i s djelovanjem izbjeljivača za zube.

Izbjeljivanje zuba je siguran tretman ako se izvodi pod kontrolom stomatologa i s određenim vremenskim razmakom. Profesionalno izbjeljivanje zuba u ordinaciji savjetuje se ne češće od jednom godišnje, dok se kućno izbjeljivanje može ponavljati svakih nekoliko mjeseci. Razlika u vremenskom periodu koji treba proći između ove dvije metode izbjeljivanja uzrokovana je razlikom u koncentraciji hidrogen – peroksida u gelu koji mi, stomatolozi, apliciramo u ordinaciji, i onog koji pacijenti apliciraju u udlage koje nose kod kuće.

Gel za izbjeljivanje funkcioniše po principu ulaska u strukture cakline i dentina i eliminacije pigmentacija, bez štetnog dejstva po zube. Također, u sebi sadrži fluoride i kalij – nitrat, tvari koje su važne za remineralizaciju, odnosno obnovu zubne supstance.

Koliko košta tretman izbjeljivanje zuba?

Cijena izbjeljivanja zuba ovisi o različitim faktorima, uključujući individualno stanje usne šupljine i željene rezultate. Kako smo ranije naveli, prije tretmana izbjeljivanja zuba neophodno je da u ustima postoje preduslovi za ovaj tretman. U Nova Dental Clinic, vršimo detaljan pregled, savjetujemo koje pripremne radnje je neophodno izvršiti prije procedure izbjeljivanja i dajemo procjenu ukupnih troškova tretmana.

Zato je za odgovor na ovo pitanje najbolje da nas kontaktirate i zakažete pregled!

Tretman profesionalnog izbjeljivanja zuba

Nekoliko stvari treba imati na umu prije pristupanja izbjeljivanju zuba.
Zdravlje oralnih struktura uvijek je prioritet, a estetika je tek naredni korak.

Svako oboljenje zuba i desni važno je u potpunosti sanirati prije pristupanja izbjeljivanju. Postoje određena stanja, poput uznapredovalog parodontitisa, gdje izbjeljivanje zuba nije opcija. Također, tretman izbjeljivanja nije pogodan za maloljetnike, trudnice i dojilje.

Važno je napomenuti da tretman neće trajno izbijeliti vaše zube. Rezultati izbjeljivanja najčešće iščezavaju nakon otprilike godinu dana, a to ovisi i o prehrambenim i drugim životnim navikama pacijenta, poput pušenja, konzumacije kafe i vina, te održavanju higijee. Nakon tretmana, važna je besprijekorna oralna higijena kako bi se postignuti efekat izbjeljivanja održao što duže. To uključuje redovno četkanje i čišćenje prostora između zuba koncem, međuzubnim četkicama ili oralnim tušem.

Protetski radovi poput zubnih krunica i stari zubni ispuni ne podliježu izbjeljivanju. Pacijenti trebaju znati da, ukoliko imaju krunice u vidljivom segmentu zubnog niza, one neće biti izbjeljenje. Također, stare plombe na prednjim zubima bit će neophodno zamijeniti kako bi se njihova boja prilagodila novoj boji zuba, ali tek oko dvije sedmice nakon tretmana, kada možemo reći da je nijansa zuba nakon izbjeljivanja stabilna.

Postoje i drugi načini izbjeljivanja zuba koji se mogu provesti kod kuće, poput korištenja izbjeljivača koji se mogu naći u slobodnoj prodaji. Međutim, ovi proizvodi ne daju jednako efikasne rezultate kao profesionalni tretman izbjeljivanja zuba. Često mogu biti opasni zbog neadekvatnog sastava i načina korištenja, što može dovesti do oštećenja zubne supstance, zubnog mesa i oralnih sluznica.  

Iako se u Nova Dental Clinic trudimo da svakom pacijentu omogućimo najbolje moguće rezultate metodama koje su minimalno invazivne, u određenim slučajevima, zatečeno stanje zuba nam ukazuje na to da izbjeljivanje neće dati odgovarajuće rezultate. Nakon pregleda, analize vašeg rendgenskog snimka i razgovora o vašim preferencama, razvijamo individualni plan terapije o načinu poboljšanja vašeg osmijeha, bilo da je riječ o kompozitnim fasetama ili opsežnijim protetskim radovima.

Da sumiramo…

Izbjeljivanje zuba može vam dati blistav osmijeh i povećati vaše samopouzdanje.  U ordinaciji Nova Dental Clinic, nudimo tretman profesionalnog izbjeljivanja zuba koji je siguran i učinkovit. Od naših stomatologa dobit će preporuke kako postići najbolje rezultate i izbjeći moguće nuspojave.

Kontaktirajte nas već danas kako bismo vam pomogli da postignete blistavi osmijeh koji ste oduvijek željeli!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Da li je mojim zubima zaista neophodan snimak?

Prilikom preporučivanja snimka, uvijek pratimo takozvani ALARA princip (As Low as Reasonably Achievable). To znači da za svakog pacijenta postavljamo indikaciju za snimanje, odnosno individualno određujemo koji snimak mu je potreban u odnosu na zatečeno stanje u ustima, kako bismo bili sigurni da će pacijent biti izložen najmanjoj dozi zračenja koja je neophodna za njegovu dijagnostiku.

Sindrom dječije flašice

Sindrom dječije flašice

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica!

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Da li je vaš osmijeh pod stresom?

Riječ „stres“ postala je dio naše svakodnevnice, kao često spominjani uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Iako ga najčešće povezujemo s lošim raspoloženjem, nesanicom i napetosti, stres može utjecati čak i na naš osmijeh! Stiskanje ili škripanje zubima često se javlja...