fbpx

Sindrom dječije flašice

Iako su tu privremeno, mliječni zubi su vrlo važni kako bi vaše dijete moglo pravilno žvakati, govoriti i već u ranom djetinjstvu stvarati pozitivnu sliku o svom izgledu.

Rani dječiji karijes glavni je uzročnik destrukcije mliječnih zuba, a osim loše ishrane i neadekvatne higijene, tu je još jedan faktor koji pomaže razvoju ovog neprijatelja – dječija flašica! Ustvari, konzumacija napitaka putem flašice toliko je važna u nastanku ranog dječijeg karijesa, da ga stomatolozi nazivaju još i – karijes flašice. U današnjem blogu saznajte sve razloge zašto flašica vašeg djeteta treba što prije naći svoj put do kante za smeće!

Šta je rani dječiji karijes i kako nastaje?

Rani dječiji karijes, karijes flašice, cirkularni karijes; sve ove fraze možete čuti kada dovedete dijete na pregled. Njegov nastanak najčešće je uzrokovan lošom ishranom koja obiluje šećerima, zanemarenom oralnom higijenom i smanjenom količinom fluorida u usnoj šupljini zbog nekorištenja paste za zube. Često roditelji imaju i potpuno pogrešan pristup kada su u pitanju posjete stomatologu, vodeći se time da će mliječni zubi svakako ispasti i da ih zbog toga nije potrebno držati pod kontrolom. Specifično za rani dječiji karijes je i mjesto nastanka. Stalni prednji zubi zaštićeniji su od karijesa u odnosu na bočne, zbog svoje glatke i ravne površine, koja omogućava samočišćenje putem pljuvačke. S druge strane, karijes se rapidno razvija na prednjim mliječnim zubima, i to kružno, blizu desni. Odatle i potiče naziv cirkularni karijes.

Nnastanak ranog dječijeg karijesa najčešće je uzrokovan lošom ishranom koja obiluje šećerima, zanemarenom oralnom higijenom i smanjenom količinom fluorida u usnoj šupljini zbog nekorištenja paste za zube.

A sindrom dječije flašice…

Tu na scenu stupa i dječica flašica. Sindrom dječije flašice nastaje ukoliko su dječiji zubi u čestom kontaktu sa šećerima prisutnim u sokovima, dječijoj dohrani, pa čak i mlijeku. Najčešće nastaje ukoliko se dijete pomoću flašice uspavljuje ili je koristi često tokom dana. Prosti šećeri iz tekućine dolaze u kontakt s bakterijama u usnoj šupljini i uzrokuju razvoj karijesa. Zbog stalnog doticaja s tekućinom prilikom korištenja flašice, karijes se razvija na gornjim prednjim zubima, dok su donji prednji zubi zaštićeniji zbog položaja jezika.

Flašica ili dojenje?

Dojenje, osim što predstavlja posebnu sponu između djeteta i majke, ima bezbroj prednosti po dječije zdravlje. Osim što reducira rizik od infekcija, pretilosti, razvoja astme i mnogih drugih oboljenja, smanjuje i visoki rizik od nastanka karijesa, koji sa sobom nosi korištenje flašice. Ipak, često pitanje je – može li majčino mlijeko uzrokovati karijes?

Naravno! I majčino mlijeko sadrži određenu razinu šećera, što znači da je oralnu higijenu neophodno održavati već neposredno nakon rođenja, čišćenjem desni namočenom gazom i obaveznim pranjem četkicom već od nicanja prvih zubića. Određene studije pokazale su da dojenje djeteta nakon druge godine života povećava rizik od nastajanja karijesa, ali se pretpostavlja da se to dešava zbog zajedničkog djelovanja s drugim faktorima, koji su i inače zaslužni za njegov nastanak. Zato se, prema najnovijim preporukama pedijatrijskih i stomatoloških udruženja, zbog svojih prednosti dojenje savjetuje do druge godine djetetovog života, ali svakako treba biti popraćeno pridržavanjem dobrih oralno – higijenskih navika i reduciranjem šećera u obrocima koje dijete pored dojenja konzumira.

Šta mogu učiniti da pomognem svom djetetu?

U prevenciji nastanka ranog dječijeg karijesa, dijete je potrebno što prije odviknuti od korištenja flašice ili potencirati da jedino piće, koje dijete putem nje konzumira, bude voda. Ukoliko dijete ipak koristi flašicu, poželjno je da to bude prije do pola sata prije spavanja, nakon čega će se neposredno pred spavanje oprati zubići i tako otkloniti zaostaci šećera u ustima. Vrh bočice ili dude – varalice nikada ne treba umakati u šećer ili med kako bi se dijete smirilo ili brže uspavalo!

Naši ostali savjeti za prevenciju ranog dječijeg karijesa su:

  • poželjno je ne davati djetetu hranu iz iste kašike kojom jede roditelj/staratelj, kako bi se izbjeglo dijeljenje pljuvačke i kontaminacija djetetove usne šupljine bakterijama iz roditeljske/starateljske
  • desni kod djece koja još nemaju zube treba lagano čistiti namočenom gazom
  • nakon nicanja zubića, četkati zube  četkicom primjerene veličine, uz korištenje paste za zube s fluoridima. Količina paste treba biti veličine zrna riže do treće godine djetetovog života.
  • nakon treće godine, količina paste treba biti veličine zrna graška
  • pranje zuba nadzirati sve do razvoja fine motorike, između osme i desete godine života
  • dijete treba ohrabrivati da usvoji zdrave prehrambene navike, uz postavljanje jasnih granica u konzumaciji slatkiša, grickalica i sokova
  • od prve godine života, dijete treba podsticati da pije iz čaše umjesto iz flašice

Zašto je važna rana detekcija dječijeg karijesa?

Redovnim kontrolama kod stomatologa, rani dječiji karijes može se prevenirati ili „uhvatiti“ u početnom stadiju. To znači da daljnje napredovanje karijesa možemo spriječiti, kako njegov razvoj ne bi doveo do pojave bola i dužeg trajanja stomatološke terapije. Zubi koji su zahvaćeni velikom destrukcijom mogu biti osuđeni i na vađenje, što je u modernoj stomatologiji uvijek najnepoželjniji ishod. Prerano izgubljeni mliječni zubi posljedično mogu dovesti i do razvoja ortodontskih nepravilnosti i smanjenog prostora za smještaj stalnih zuba.

Prevencija je pola zdravlja, pa tako i u ovom slučaju, redovne kontrole i pridržavanje savjeta stomatologa o zdravim životnim navikama mogu spriječiti razvoj karijesa u djetinjstvu.

U Nova Dental Clinic rado dočekujemo najmlađe pacijente, poznatije kao Nova Dental Kids, i uvijek smo spremni priskočiti u pomoć roditeljima kada je u pitanju oralno zdravlje njihove djece. Dobar savjet zlata vrijedi! Zato ne oklijevajte da dovedete vašeg mališana na pregled kako bismo mu od najranije dobi pokazali da je stomatolog sve, samo ne strašan!

 

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Kućno izbjeljivanje zuba: blistav osmijeh iz udobnosti vašeg doma!

Kućno izbjeljivanje zuba: blistav osmijeh iz udobnosti vašeg doma!

Blistav osmijeh jedan je od prvih simbola ljepote i zdravlja, mladalačkog izgleda i vitalnosti koje primjećujemo na osobi. Naročito u današnje vrijeme, kada se veliki naglasak stavlja na estetsku privlačnost u svim aspektima života, ne iznenađuje činjenica da su...

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.