fbpx

Kućno izbjeljivanje

Kućno izbjeljivanje zuba odnosi se na izradu individualne udlage u koju aplicirate gel za izbjeljivanje i nosite je nekoliko sati kod kuće, onoliko dana koliko vam preporuči vaš stomatolog kako biste postigli optimalan rezultat. Naše upute za kućno izbjeljivanje možete pročitati u nastavku teksta.

Kućno izbjeljivanje

Kućno izbjeljivanje zuba odnosi se na izradu individualne udlage u koju aplicirate gel za izbjeljivanje i nosite je nekoliko sati kod kuće, onoliko dana koliko vam preporuči vaš stomatolog kako biste postigli optimalan rezultat. Naše upute za kućno izbjeljivanje možete pročitati u nastavku texta.

Prije tretmana:

Za optimalni rezultat procedure, očetkajte zube i očistite međuzubne prostore koncem ili interdentalnom četkicom. Udlage za izbjeljivanje moraju biti čiste i suhe prije apliciranja gela za izbjeljivanje.

Upute za upotrebu:

 • Aplicirajte malu količinu gela za izbjeljivanje (veličine zrna riže) na centralni dio unutrašnje površine svakog prostora za zube u udlazi. Najčešće je potrebno izbijeliti 8 – 10 zuba vidljivih u zubnom nizu gornje i donje vilice.
 • Važno: Ne nanosite gel za izbjeljivanje na druge površine unutar udlage. Budite pažljivi da gel za izbjeljivanje ne dođe u kontakt s vašim zubnim mesom. Previše gela unutar udlage može dovesti do privremene iritaciije desni. Ukoliko primijetite višak gela koji je istisnut iz udlage, otklonite ga pomoću pamučnog štapića ili suhe četkice za zube.
 • Stavite udlagu na zube na period od 4h (ukoliko je u pitanju 16%-tni karbamid – peroksid) ili 8h (ukoliko je u pitanju 10%-tni karbamid peroksid). Udlaga bi trebala ležati čvrsto na vašim zubima, ali bez pritiska na zubno meso. Unutar udlage, možete primijetiti blago stvaranje pjene.
 • Nakon skidanja udlage, operite zube i očistite udlage za izbjeljivanje četkicom i hladnom vodom. Sačekajte da se udlage osuše i vratite ih u kutiju u kojoj ste ih dobili. Čvrsto zatvorite špricu s gelom za izbjeljivanje i pohranite je u frižider do sljedećeg korištenja.
 • Ponavljajte proces dok ne budete zadovoljni rezultatom, onoliko dana koliko vam preporuči vaš stomatolog.

Napomena:

 • Dok se udlage nalaze u ustima, nemojte jesti, piti niti pušiti.
 • U periodu dok traje izbjeljivanje i sedmicu dana nakon, izbjegavajte duhan, te hranu i piće koji dovode do stvaranja mrlja na zubima (čaj, kafa, crveno vino, tamni umaci kao što su Aceto Balsamico ili curry, borovnice, itd.)
 • Održavanje oralne higijene mora biti besprijekorno.

Nakon tretmana:

 •  Osjetljivost zuba može se javiti tokom ili nakon izbjeljivanja. U tom slučaju, prekinite proceduru i javite nam se kako bismo vas uputili koji su naredni koraci.
 • Vaša očekivanja kada su u pitanju rezultati izbjeljivanja trebaju biti realistična. Rezultati variraju u zavisnosti od anatomije zuba, dobi, higijene i početne nijanse. Napominjemo da stari ispuni, krunice ili proteze ne podliježu procesu izbjeljivanja.
 • Konačna nijansa zuba vidljiva je nakon otprilike dvije sedmice. Zamjene starih ispuna ili drugih nadoknada u ustima trebaju biti izvršene tek nakon tog perioda.
 • Izbjeljivanje ne daje trajne rezultate i može se ponoviti nakon određenog perioda, koji ćete definisati u razgovoru s vašim stomatologom. Vaše udlage, koje su višekratne, trebate čuvati u suhom i hladnom mjestu da biste mogli ponovo koristiti.