fbpx

5 dobrih namirnica za naše oralno zdravlje

namirnice,orašasti plodovi,jaja,riba,sir,mliječni proizvodi,voće i povrće,čaj,kafa,kakao,meso,oralno zdravlje,hrana

Poznato je da hrana bogata šećerima, ljepljiva hrana (kao što su bombone i lizala) i zašećereni napici doprinose nastanku kvara zuba. Osobe koje piju tri ili više čaša soka dnevno, imaju čak 60% veću vjerovatnoću kvarenja zuba!

U našim prethodnim blogovima, pisali smo o značaju higijene u brizi za oralno zdravlje. Ipak, u pokušaju da fokus stavimo na ispravno održavanje čistoće usne šupljine, često zaboravljamo na neizostavan faktor zdravlja zuba – pravilnu ishranu. Kao što zdrava hrana doprinosi održanju dobrog imuniteta i općeg stanja organizma, tako određene namirnice blagotvorno djeluju i na oralno zdravlje.

Zato vam u nastavku donosimo pet dobrih namirnica koje će pripomoći da, uz dobru higijenu i redovne kontrole kod stomatologa, vaš osmijeh zablista!

Sir i mliječni proizvodi

S obzirom na visoku razinu kalcija, sir je jedna od najboljih namirnica za održavanje oralnog zdravlja, jer doprinosi dobroj gustoći kosti vilica. Protein kazein u siru jača zubnu caklinu, a visoki nivo minerala održava balans pH sredine u usnoj šupljini i sprječava razaranje površine zuba.

Tvrdi sirevi imaju pozitivan učinak jer se njihovim žvakanjem podstiče lučenje pljuvačke koja pomaže ispiranju bakterija s površine zuba. Osim vode, mliječni napici, kao što su mlijeko i jogurt, pića su s najviše dobrih sastojaka po zube. Pomažu u borbi protiv zubnih kvarova, bolesti desni i lošeg zadaha.

namirnice,orašasti plodovi,jaja,riba,sir,mliječni proizvodi,voće i povrće,čaj,kafa,kakao,meso,oralno zdravlje,hrana

Određene vrste voća i povrća

Podsjetimo se stare izreke – „jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van“! Ali, da li je to zaista tako?

Među pacijentima često vlada zabluda da je jabuka dobra zamjena za pranje zuba. Ovo vjerovanje, naravno, nije istinito, ali se pozitivno djelovanje čestog konzumiranja jabuka na oralno zdravlje ne može poreći. Jabuke pojačavaju lučenje pljuvačke i samočišćenje usne šupljine pomoću neutralisanja kiselina, a žvakanje tvrdih jabuka pozitivno djeluje na zube i desni.

Dobre za naše zube su i jagode, poznate kao antioksidansi bogati vitaminom C. Vitamin C održava dobru strukturu kolagena u dentinu, dijelu zuba između zubne cakline i zubnog živca. Zato je, osim ovih namirnica, poželjno konzumirati i određene vrste voća i povrća bogate vitaminom C, kao što su mrkva, brokule, slatki krompir i zeleno lisnato povrće.

S druge strane, citrusno voće često može negativno djelovati na zube nagrizajući zubnu strukturu. Važno je napomenuti da, nakon konzumacije kiselih vrsta voća i povrća, cijeđenih sokova i smoothie napitaka, treba pričekati pola sata prije pranja zuba, kako se kiseline ne bi mehanički utrljale u zube zubnom četkicom i oštetile njihovu površinu.  

namirnice,orašasti plodovi,jaja,riba,sir,mliječni proizvodi,voće i povrće,čaj,kafa,kakao,meso,oralno zdravlje,hrana

Čaj, kafa i kakao

A mislili ste da mi stomatolozi imamo nešto protiv kafe?

Čaj, kafa i kakao često su neprijatelji bjelini zuba, jer sadrže pigment tanin koji izaziva nastanak mrlja. Međutim, zbog spojeva polifenola u svom sastavu, imaju pozitivan učinak na sprječavanje kvara zuba i bolesti desni. Za oralno zdravlje velike prednosti imaju crni i zeleni čaj, koji sadrže veliku količinu fluorida, neophodnih za obnavljanje strukture zuba.

Zeleni čaj umanjuje djelovanje sulfurnih komponenti u ustima i mogućnost nastanka lošeg zadaha. Čajevi su također odlični antioksidansi, koji pomažu detoksu cijelog organizma i obnavljanju ćelija, te smanjuju mogućnost nastanka karcinoma, među koje ubrajamo i oralni karcinom.

Nakon određenih tretmana, često preporučujemo pacijentima ispiranje usne šupljine čajem od žalfije, koja djeluje antibakterijski, antivirusno i protuupalno i može se koristiti kao dodatak liječenju niza različitih stanja.

Orašasti plodovi

Različite vrste orašastih plodova bogate su različitim sastojcima koji mogu poboljšati oralno zdravlje.

Bila riječ o kikirikiju, orasima, bademima ili brazilskim orasima, orašasti plodovi posjeduju visoki nivo kalcija, fosfora i vitamina D, te pomažu u borbi s bakterijama koje dovode do zubnog kvara.

Najveće prednosti ima lješnjak, koji obiluje vlaknima, folnom kiselinom, željezom, magnezijem, vitaminima B i E, te kalijem i cinkom.

Zbog njihove tvrdoće, tokom konzumacije je potrebno intenzivno žvakanje, što stimulativno djeluje na zube i kompletan žvačni sistem (samo pazite da ne okrnjite zub, a ako se to desi, znate gdje se nalazimo!)

namirnice,orašasti plodovi,jaja,riba,sir,mliječni proizvodi,voće i povrće,čaj,kafa,kakao,meso,oralno zdravlje,hrana

Meso, jaja i riba

Hrana bogata proteinima, poput bijelog mesa, ribe i jaja, može pomoći održavanju zdrave zubne supstance i poboljšati gustoću kosti vilica.

Osim što zahtijeva mnogo žvakanja i time podstiče lučenje pljuvačke, meso poput piletine i puretine obiluje fosforom, važnim mineralom u strukturi zuba. Isto možemo reći i za određene vrste ribe, kao što je losos.

Crveno meso sadrži mnogo željeza i cinka, te djeluje nepovoljno na aminokiselinu arginin koja je sastavni dio zubnih naslaga. Odličan je i izvor vitamina B12 koji jača desni. Ipak, s konzumiranjem crvenog mesa treba biti pažljiv jer može nepovoljno djelovati na opće zdravlje i doprinijeti razvoju kardiovaskularnih oboljenja.

Naš savjet za kraj…

Da biste održavali oralno i opće zdravlje u najboljem mogućem stanju, budite mudri prilikom donošenja odluka o tome šta unosite u svoje tijelo.

Balansirana ishrana koja obiluje proteinima, vitaminima i mineralima, cjelovito voće i povrće i druga hrana koja stimuliše žvakanje, unošenje dovoljnih količina vode koja podstiče lučenje pljuvačke, pravi su izbor za zdrav i lijep osmijeh.

Sve to, u kombinaciji s odličnom oralnom higijenom, osigurat će da vaši zubi blistaju punim sjajem!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.