fbpx

Izbjeljivanje zuba – najtraženija kozmetička procedura u stomatologiji

Izbjeljivanje zuba - najtraženija kozmetička procedura u stomatologiji

Slikanje savršenog selfieja za društvene mreže postao je sastavni dio naših života, a za njega su nam potrebni i blještavo bijeli zubi.

Iako je izbljeljivanje zuba trend modernog doba, procedura datira još iz drevnog Egipta. Egipćani su paste za izbjeljivanje pravili od praha vulkanskog kamenja koji su miješali s alkoholnim sirćetom, a bijeli zubi su za njih predstavljali odraz ljepote i dobrog društvenog položaja.

Danas je izbjeljivanje najtraženija kozmetička procedura u stomatologiji. Ipak, naši pacijenti često imaju dileme poput onih da li je ovaj tretman štetan ili koliko će dugotrajan biti njegov rezultat. Zato vam u ovom blogu pišemo o načinu na koji činimo vaše zube bjeljima, te s kojim se najčešćim mitovima o izbjeljivanju susrećemo u praksi!  

Kako postižemo efekat izbjeljivanja?

Loša oralna higijena, pušenje, konzumacija mnogo kafe, čaja i crnog vina, određeni lijekovi i starenje, faktori su koji čine vaše zube obojenima ili tamnijima. Tokom tretmana izbjeljivanja u našoj ordinaciji, koristimo Opalescence gel. Ovaj gel pakovan je u dvije šprice, od kojih jedna sadrži hidrogen peroksid, supstancu za izbjeljivanje zuba, a drugi fluoride i druge sastojke koji jačaju caklinu, smanjuju mogućnost nastanka karijesa i osjetljivost zuba.

Nakon miješanja ova dva gela, apliciramo ih na zube i ostavljamo da djeluju dvadeset minuta. Za to vrijeme, molekule kisika iz hidrogen peroksida prodiru u strukture zuba i svojim djelovanjem „razbijaju“ pigmentacije koje zub čine obojenim. Nakon prve seanse, gel apliciramo u još jednoj ili dvije sesije, kako bismo postigli bolji rezultat.

Najčešće pitanje koje nam pacijenti postave jeste – da li je izbjeljivanje zuba štetno? Supstance za izbjeljivanje dovode do neznatnih promjena na površini cakline, zbog čega se i dodaju sastojci za njeno jačanje. Ukoliko se radi jednom u godinu dana ili rjeđe, izbjeljivanje neće naštetiti zubima, jer su promjene koje se dešavaju potpuno reverzibilne, odnosno „povratne“.

Kako bismo slikovitije predstavili štetnost izbjeljivanja, poslužit ćemo se istraživanjem naučnika s Univerziteta Rochester u Engleskoj, u kojem su uporedili štetnost izbjeljivanja i štetnost konzumacije soka od narandže.  Nakon petodnevnog perioda toko kojem su izlagali zube izbjeljivanju i soku od narandže po 20 minuta svaki dan, došli su do rezultata da je sok razmekšao površinu cakline čak za 85%, a izbjeljivač samo 5%. Zato možemo reći da je izbjeljivanje potpuno bezbjedna procedura ukoliko se radi umjereno, s određenim vremenskim odmakom.

Mitovi o izbjeljivanju, u koje naši pacijenti, nažalost, često vjeruju, uglavnom su posljedica neadekvatnog izvora informisanja. Kako biste bili sigurni da je ovaj tretman dobra opcija za vas, uvijek je najbolje posavjetovati se sa stomatologom o tome kakav rezultat očekujete i koji vas popratni efekti brinu.

Najčešći mitovi s kojima se susrećemo su:

  • Moji zubi će zauvijek izgledati kao neposredno nakon izbjeljivanja – nažalost, boja koju dobivamo neposredno nakon tretmana neće trajati vječno. To je potpuno individualno i zavisi od strukture zuba, kao i od životnih navika koje i inače dovode do obojenja zuba, a koje smo ranije naveli.
  • Svi proizvodi za bijeljenje imaju isti rezultat – pacijentima uvijek savjetujemo da izbjeljivanje ne vrše samostalno, preparatima koje se mogu kupiti putem interneta i bez ljekarskog nadzora. U našoj ordinaciji, pacijentima dajemo mogućnost i kućnog izbjeljivanja, međutim, uvijek to radimo uz pomoć individualno izrađenih udlaga koje savršeno naliježu na vaše zube, te gela za izbjeljivanje niže koncentracije. Ova metoda izbjeljivanja polučuje jako dobar rezultat jer tretman nije vremenski ograničen, već udlage možete nositi nekoliko sati dnevno sve dok ne postignete željeni rezultat.
  • Bojim se da će moji zubi nakon tretmana biti preosjetljivi – iako neki izbjeljivači mogu izazvati povećanu osjetljivost, ukoliko tokom tretmana osjetite bilo kakvu nelagodu, isti prekidamo i nastavljamo s izbjeljivačem slabije koncentracije za kućnu upotrebu. Također, svakom pacijentu nakon izbjeljivanja, zube premažemo posebnom GC Tooth Mousse pastom, koja obnavlja caklinu i smanjuje mogućnost nastanka preosjetljivosti.
  • Svi moji zubi će se izbijeliti jednako – ukoliko na zubima imate velike ispune ili ispune lokalizirane na prednjoj strani zuba, te zubne krunice ili mostove, neće doći do promjene njihove boje. Ispuni će se morati promijeniti da bi se njihova boja uskladila s novom nijansom vaših zuba, a njihovu zamjenu preporučujemo dvije sedmice nakon tretmana.
  • Ne postoji razlog zašto ne bih mogao/la izbijeliti zube – trudnicama, dojiljama i osobama s teškim oboljenjima ne preporučujemo izbjeljivanje. Također, osobama s nesaniranim zubima, bolestima desni i lošom higijenom, najprije ćemo preporučiti sanaciju kompletne usne šupljine.
Prije i poslije tretmana izbjeljivanja zubi

Izbjeljivanje zuba zasigurno je nešto što će popraviti vaše samopouzdanje, a možda vas i podstaknuti da povedete više računa o svom kompletnom oralnom zdravlju! Ono što mi možemo reći je da su čista i zdrava usta, lijepa usta, a bijeli zubi su samo šlag na kraju.

U Nova Dental Clinic do kraja ljeta dajemo popust od 20% na ordinacijsko izbjeljivanje! Posjetite nas kako bismo uljepšali vaše zube i zajednički napravili savršen selfie!

Zakažite termin


Vaši podaci

Nova Dental Clinic - Uslovi plaćanja

Blog arhiva

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura

Zalijevanje fisura je jedna od najboljih preventivnih mjera koje rado i često provodimo kod mladih pacijenata koji dođu u Nova Dental Clinic. Ukoliko ste nekada čuli za tretman zalijevanja ili pečaćenja fisura, ili kako to roditelji naših mališana jednostavno kažu:...

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Totalna proteza na implantatima: sve što trebate znati

Povećanje životnog standarda i veća informisanost ljudi o oralnom zdravlju doprinijeli su tome da sve veći broj naših pacijenata rado pristaje na terapiju koja za cilj ima očuvanje što većeg broja njihovih zuba. Međutim, onda kada uznapredovali karijes i paradontalna...

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Trudnoća u stomatologiji: kada posjetiti stomatologa?

Uvod Razdoblje trudnoće sa sobom donosi velike promjene, ne samo u svakodnevnici, nego i u tijelu buduće majke. Intenzivno osjećanje uzbuđenosti, iščekivanja i brige o svome zdravlju i zdravlju djeteta, kod trudnica izazivaja potrebu za boljom zdravstvenom njegom....

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba

Subgingivalna kiretaža: vaš saveznik u borbi protiv gubitka zuba Parodont ili potporni aparat zuba čine tkiva koja zub drže čvrsto usađenim u kost i tako omogućavaju  sve njegove funkcije. Iako je uloga zdravog parodonta u cjelokupnom zdravlju pojedinca...

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Kompozitne fasete: umjetnost kreiranja novog osmijeha

Ukoliko ste u potrazi za neinvazivnim načinom uljepšavanja prirodnih zuba uz maksimalno očuvanje zubne supstance, te brz postupak nakon kojeg iz ordinacije izlazite sa novim osmijehom, tehnika izrade kompozitnih faseta može biti dobar izbor za vas. Pored opsežnih...

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Aligneri – Vaš nevidljivi prijatelj za ispravljanje zuba

Prozirni aparatići za zube ili aligneri posljednjih godina postali su hit u estetskoj stomatologiji. Među pacijentima su posebno popularni jer su gotovo potpuno nevidljivi, što omogućava da proces ispravljanja zuba prođe bez utjecaja na vaše svakodnevne obaveze i...

Za osmijeh više

Za osmijeh više

Osim posvećenosti samom procesu nastanka ljepšeg osmijeha, trudimo se i dokumentovati neke od naših najzanimljivih slučajeva, da bi naši stari i novi pacijenti mogli vidjeti kako mi to radimo u Nova Dental Clinic!

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Prva posjeta stomatologu – kad je pravo vrijeme?

Roditelji nam rado poklanjaju povjerenje jer znaju da su njihovi mališani u sigurnim i strpljivim rukama, te da kod nas mjesta strahu nema. Uz dobar pristup i primjenu tehnika zastupljenih u pedijatrijskoj stomatologiji, stomatološka ordinacija djeci postaje poznato i ugodno okruženje.